SUA au efectuat un test de rachetă balistică intercontinentală

SUA au efectuat un test de rachetă balistică intercontinentală

Forțele aeriene ale SUA au anunțat că au efectuat miercuri un test de rachetă balistică intercontinentală (ICBM), transmite AFP.

Racheta Minuteman III, neîncărcată, a decolat la ora 07.02 GMT de la baza Vandenberg din California și a parcurs circa 6.700 km, până în apropiere de un atol din Insulele Marshall din Oceanul Pacific, unde se află un sit militar american pentru teste balistice, se precizează într-un comunicat al comandamentului forțelor aeriene.

A fost un test de rutină și nu o demonstrație de forță în contextul tensiunilor cu Coreea de Nord legate de programele sale nuclear și balistic, a menționat pentru France Presse un purtător de cuvânt al comandamentului, Joe Thomas.

Astfel de teste ale rachetei Minuteman III, care poate fi echipată cu un focos nuclear, au loc de circa patru ori pe an, a explicat o altă purtătoare de cuvânt a comandamentului operațional al forțelor aeriene, Linda Frost.

Ea a subliniat, potrivit Fox News, că aceste teste sunt planificate cu 3-5 ani înainte, iar planificarea și pregătirile pentru fiecare lansare pot dura până la un an.

"Programul de teste de ICBM demonstrează capacitatea operațională a rachetei Minuteman III și garantează că SUA dispun de capacitatea de a menține o descurajare nucleară puternică și credibilă, ca element-cheie al securității naționale și al securității aliaților și partenerilor lor", se adaugă în comunicatul citat.

Un test similar a mai avut loc de la aceeași bază californiană chiar în urmă cu o săptămână.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale