
SUA au „întârziat programul nuclear iranian cu unul până la doi ani”, susține Pentagonul
Bombardamentele americane asupra siturilor nucleare din Iran au afectat semnificativ capacitatea țării de a produce armament nuclear, susține Pentagonul.
Loviturile aeriene efectuate de Statele Unite asupra unor situri nucleare iraniene, la ordinul președintelui Donald Trump, ar fi avut un impact important asupra programului nuclear al Iranului. Informația a fost confirmată miercuri de Pentagon, care citează evaluările serviciilor americane de informații.
„Le-am întârziat programul cu unul până la doi ani cel puţin, asta este evaluarea serviciilor de informaţii ale Departamentului Apărării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, potrivit The Guardian . El a adăugat: „Credem că este probabil mai aproape de doi ani”.
Atacurile americane au avut loc în urmă cu aproximativ zece zile și au vizat instalațiile nucleare de la Fordo, Natanz și Ispahan . Acestea au fost lansate în sprijinul ofensivei Israelului, însă eficiența lor completă rămâne, deocamdată, incertă.
Evaluări în schimbare
Declarațiile purtătorului de cuvânt al Pentagonului sunt mai rezervate decât cele ale fostului președinte Trump, care a vorbit despre o distrugere masivă. Un raport preliminar întocmit de Agenția de Informații a Apărării (DIA) sugera inițial că programul nuclear iranian ar fi fost întârziat doar cu câteva luni.
Între timp, agențiile americane de informații continuă să analizeze materialele obținute după atacuri. Acestea includ imagini video furnizate de bombardierele B-2 și informații transmise de serviciile israeliene, care indică faptul că mai multe centrifuge au fost distruse la situl de îmbogățire a uraniului de la Fordo. Nu este însă clar dacă întreaga structură a fost afectată.
Consilierii lui Trump au folosit aceste materiale pentru a susține afirmațiile președintelui despre amploarea distrugerilor, potrivit unor surse apropiate situației.
Impactul asupra programului nuclear iranian
Gradul de distrugere a infrastructurii nucleare și situația stocului de uraniu îmbogățit sunt factori-cheie în estimarea duratei necesare pentru ca Iranul să-și reia programul.
Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat duminică că Iranul ar putea relua producția de uraniu îmbogățit în doar câteva luni.
Raportul preliminar al DIA, realizat pe baza datelor adunate la mai puțin de 24 de ore de la atacuri, estima că daunele variază de la o posibilă repornire a instalațiilor cu centrifuge noi, până la abandonarea completă a acestora.
Totuși, consilierii președintelui Trump au respins această evaluare și au susținut, în discuții private, că distrugerea centrifugelor a eliminat o componentă esențială a capacității Iranului de a construi arme nucleare, ceea ce ar întârzia reluarea programului „cu ani buni”.
Sursa: adevarul.ro