SUA au trimis al doilea portavion spre Peninsula Coreea

SUA au trimis al doilea portavion spre Peninsula Coreea

Marina americană a confirmat vineri că două din portavioanele sale operează în partea de vest a Pacificului, pe fondul escaladării tensiunilor din Peninsula Coreea în urma provocărilor Phenianului, relatează Yonhap.

Portavionul USS Ronald Reagan (CVN 76) și escadrila Carrier Air Wing Five, formată din avioane de luptă și avioane de alertă timpurie, și-a început patrularea de primăvară la începutul acestei săptămâni, potrivit Flotei Pacificului.

Un alt grup naval al SUA, condus de USS Carl Vinson (CVN-70), operează în apele de lângă Peninsula Coreea de la sfârșitul lunii trecute.

Misiunea regională a USS Carl Vinson din Flota a 3-a a SUA, cu baza la San Diego, a fost extinsă până la sfârșitul lunii iunie, în urma testului balistic al Coreii de Nord din weekendul trecut.

Nu este ceva obișnuit ca SUA să desfășoare două portavioane simultan într-un singur teatru din străinătate, remarcă Yonhap.

"USS Carl Vinson și USS Ronald Reagan se află în vestul Pacificului, dar nu foarte aproape unul de altul", indică Flota americană din Pacific într-un comunicat.

Potrivit CNN, care citează oficiali din domeniul apărării, marina americană a trimis un al doilea portavion — USS Ronald Reagan — spre coastele Peninsulei Coreea, unde va desfășura manevre comune cu USS Carl Vinson pe fondul escaladării tensiunilor în regiune.

USS Ronald Reagan a plecat marți de la baza maritimă Yokosuka, din Japonia, spre Peninsula Coreea, după încheierea unei perioade de mentenanță și rezolvarea unor deficiențe constatate la bord.

Phenianul a anunțat duminică un test cu rachetă reușit, la două săptămâni după ce a testat o rachetă ce s-a dezintegrat la câteva minute după lansare. Unii experți presupun că ar fi vorba de o rachetă cu rază lungă de acțiune, în contextul în care regimul nord-coreean face eforturi de a dezvolta o rachetă intercontinentală nucleară capabilă să atingă teritoriul SUA.

Potrivit Tokyo, racheta nord-coreeană a zburat o jumătate de oră înainte să cadă în mare între coasta nord-coreeană de est și Japonia și a atins o altitudine de peste 2.000 km.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...