SUA: Audiat în Senat în legătură cu presupusa intervenție rusă în campania electorală, ministrul justiției prelungește misterul

SUA: Audiat în Senat în legătură cu presupusa intervenție rusă în campania electorală, ministrul justiției prelungește misterul

Ministrul american al justiției, Jeff Sessions, a calificat marți drept o "minciună detestabilă" ideea că a avut vreo legătură cu interferențele ruse în campania electorală prezidențială din 2016 și și-a susținut vehement poziția în fața senatorilor democrați care îl presau să vină cu detalii ale discuțiilor sale cu președintele Donald Trump, relatează Reuters.

Audierea lui Sessions, care a fost și consilier al lui Trump în timpul campaniei, a durat circa două ore și jumătate, incluzând și o serie de momente tensionate în care democrați din Comisia de informații a Senatului au insistat, zadarnic, ca Sessions să spună dacă a discutat cu șeful statului despre ancheta privind presupusele conexiuni ruse ale campaniei din 2016.

"Ați ridicat mâna dreaptă aici astăzi și ați jurat solemn să spuneți adevărul și numai adevărul. Acum nu răspundeți la întrebări. Puneți bețe în roate acestei investigații" — i-a reproșat senatorul democrat Martin Heinrich.

Ministrul a refuzat însă să declare dacă a discutat cu Trump despre cum a gestionat fostul director FBI James Comey ancheta privind o posibilă coordonare între campania lui Trump și Rusia în timpul campaniei electorale, înainte ca liderul de la Casa Albă să-l demită pe Comey, la 9 mai. Sessions nu a spus nici dacă președintele s-a declarat preocupat de decizia sa din martie de a se recuza din ancheta privind interferența rusă și nici dacă oficiali din Ministerul Justiției au discutat despre o posibilă grațiere de către șeful statului a unora din persoanele vizate de această anchetă. El a menționat că nu s-a recuzat pentru că se simțea vizat de anchetă, ci pentru că a considerat că așa cer normele Ministerului Justiției.

Democratul Ron Wyden i-a atras atenția fostului său coleg de Senat că "americanii nu vor să audă că sunt privilegiate răspunsurile la întrebări relevante". "Cred că americanii s-au săturat de obstrucții", a adăugat el. Jeff Sessions a replicat că nu creează obstrucții și nu a făcut decât să urmeze politica Ministerului Justiției de a nu discuta despre comunicările confidențiale cu președintele.

Audierea sa nu a adus nimic nou în ce privește relațiile dintre campania lui Trump și Rusia sau demiterea lui Comey, dar refuzul său de a aduce în discuție convorbirile sale cu președintele a ridicat noi întrebări privind eventuala existență a unor lucruri pe care Casa Albă ar vrea să le ascundă. Săptămâna trecută, James Comey a afirmat în fața aceleiași comisii că Donald Trump l-a destituit pentru a submina ancheta FBI cu privire la interferența rusă. Sessions, care recomandase demiterea șefului FBI, și-a apărat implicarea în această decizie a președintelui, despre care unii critici au spus că a încercat astfel să intervină într-o anchetă aflată în plină desfășurare.

Senatorul independent Angus King a pus sub semnul întrebării baza legală a refuzului lui Sessions de a răspunde la întrebări, după ce acesta a afirmat că președintele nu a invocat așa-zisul "privilegiu executiv" cu privire la discuțiile purtate cu ministrul. Privilegiul executiv îi permite șefului statului sau altor înalți responsabili ai puterii executive să nu dezvăluie unele informații Congresului sau justiției, pentru a proteja procesul de decizie al executivului.

Jeff Sessions a argumentat că ar fi "nepotrivit" să dezvăluie conținutul convorbirilor sale particulare cu Donald Trump cât timp președintele "nu a avut oportunitatea reală de a trece în revistă aspectele și de a lua o decizie în legătură cu aprobarea sau nu a unui răspuns". "Sugestia că am luat parte la vreun complot sau că am avut cunoștință de vreun complot cu guvernul rus pentru a face rău acestei țări, pe care o slujesc cu onoare de peste 35 de ani, sau pentru a submina integritatea procesului nostru democratic este o minciună sfruntată și detestabilă", a subliniat ministrul. "Nu m-am întâlnit niciodată și nu am avut niciun fel de convorbire cu vreun oficial rus sau din altă țară despre niciun fel de interferență cu nicio campanie sau alegeri din Statele Unite. Mai mult, nu am idee de existența de astfel de convorbiri pe care să le fi avut cineva aflat cu legătură cu campania Trump", a insistat Sessions.

El s-a referit și la informațiile din media privind o a treia întâlnire, despre care nu se știa până acum, pe care ar fi avut-o cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, la hotelul Mayflower din Washington, anul trecut, afirmând că nu a avut niciun fel de întâlniri private și nu-și aduce aminte de nicio conversație cu vreun oficial rus aflat la acel hotel, dar nu a exclus ca acolo să fi avut loc o "scurtă interacțiune" cu ambasadorul rus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...