SUA avertizează cu privire la traiectoria neobişnuită a doi sateliţi ruşi

SUA avertizează cu privire la traiectoria neobişnuită a doi sateliţi ruşi

Forţa Spaţială a SUA a avertizat cu privire la "comportamentul neobişnuit şi îngrijorător" a doi sateliţi ruşi care s-au apropiat de un satelit american şi l-au urmărit pe orbită, informează marţi EFE şi CNN.

Presa americană a relatat luni că şeful Forţei Spaţiale a SUA (un serviciu independent înfiinţat pe 20 decembrie în cadrul U.S. Air Force - n.r.), generalul John Raymond, a explicat că este vorba despre un satelit trimis în spaţiu în noiembrie 2019 de guvernul rus, care între timp a mai lansat un al doilea satelit de acelaşi tip.

"Aceşti sateliţi au făcut manevre active în apropierea unui satelit care aparţine guvernului Statelor Unite", a semnalat Raymond, citat de CNBC.

Citând un comunicat al generalului Raymond, postul de televiziune CNN a relatat că ambele aparate se comportă "într-o manieră similară altui grup de sateliţi lansaţi de Rusia în 2017 şi pe care guvernul rus i-a descris drept 'sateliţi de inspecţie'".

"Privim acest comportament drept neobişnuit şi îngrijorător", a insistat Raymond, potrivit revistei Time. Generalul american a avertizat că cele întâmplate "au potenţialul de a crea o situaţie periculoasă în spaţiu" şi a apreciat că acţiunile recente ale Rusiei au plasat această ţară printre naţiunile care "au transformat spaţiul într-o zonă de război".

Potrivit CNN, comentariile generalului Raymond reprezintă prima declaraţie substanţială provenită de la Forţa Spaţială a SUA şi sunt făcute într-un moment în care SUA sunt tot mai îngrijorate de activităţile adversarilor săi în spaţiu - unul dintre motivele pentru care SUA au lansat acest serviciu. Administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut luni 18 miliarde de dolari pentru Forţa Spaţială a SUA şi pentru alte activităţi în spaţiu ca parte a bugetului destinat Pentagonului, aminteşte CNN.

Publicaţia Time a difuzat o imagine care arată traiectoria a doi sateliţi, unul identificat drept satelitul rusesc 2542, iar celălalt, satelitul american USA 245. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei

5 VIDEO Bătaie generală într-un club de fiţe după ce o „pisi” s-a plâns lui „iubi” că a fost pipăită