SUA avertizează Europa că Rusia ar plănui invazia Ucrainei

SUA avertizează Europa că Rusia ar plănui invazia Ucrainei

Statele Unite ale Americii trag un semnal de alarmă pentru aliații din Uniunea Europeană că Rusia ar putea cântări asupra unei potențiale invazii a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și blocul Occidental cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie, scrie Bloomberg .
În timp ce Washingtonul monitorizează îndeaproape concentrarea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, oficialii americani au informat omologii UE cu privire la preocupările lor față de o posibilă operațiune militară, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri raportul drept „eforturi goale și nefondate de a exacerba tensiunile”.

Se crede că evaluările se bazează pe informații pe care SUA nu le-au împărtășit încă guvernelor europene, ceea ce ar trebui să aibă loc înainte ca orice decizie să fie luată cu privire la un răspuns colectiv, au spus sursele.

Datele obținute de americani sunt descrise ca fiind “tulburătoare”, dar unii experți recunosc că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei.

Un oficial de la Casa Albă a declarat joi seară că SUA se consultă cu aliații în legătură cu deplasarea trupelor la frontieră.

„Ceea ce am auzit și văzut astăzi la Washington, D.C. corespunde propriilor noastre constatări și analize, adaugă câteva elemente noi care ne permit să obținem o imagine mai bună și mai cuprinzătoare”, a spus ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, la o conferință de presă comună cu Blinken. Situația din Belarus este „o linie de front potențială” și nu ar trebui subestimată, a spus el.

Rusia spune că desfășurarea militară pe teritoriul său este o chestiune internă și neagă orice intenție agresivă, acuzând în același timp SUA de provocare prin deplasarea navelor de război în Marea Neagră, aproape de teritoriul său.

Rubla a slăbit în urma acestor evenimente scăzând cu 0,5% față de dolar. Obligațiunile în ruble au scăzut pentru a doua zi, randamentul datoriei pe 10 ani urcând cu trei puncte de bază la 8,07%. Acțiunile s-au îndreptat către cea mai mare scădere din ultimele două săptămâni.

Eforturi diplomatice intense în direcția lui Putin

Tensiuni similare au izbucnit în primăvară, când SUA și NATO au acuzat Rusia că a masat până la 100.000 de soldați, tancuri și avioane de război în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și a cerut un summit care a avut loc în iunie.

Cea mai recentă mișcare de trupe și tancuri a Rusiei către Ucraina l-a determinat pe directorul CIA, Bill Burns, să viziteze Moscova luna aceasta, unde a vorbit la telefon cu Putin.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați văzut chestiile ăstea cu „Piedonii”

2 Ungaria tace și face...

3 Inspector ITM către un patron: „Boule, s-gi p-la” / „Bă, mu-e, să te f-t în gură, analfabetule, milionarule în Euro!”

4 Generalul(r) Virgil Bălăceanu, avertisment care dă fiori...

5 „Și beat și treaz, Piedone nu candidează nici la președinție, nici la Primăria Capitalei. Punct. Așa să-mi ajute Dumnezeu”