SUA: Biden îl va numi pe Anthony Blinken secretar de stat; John Kerry va fi reprezentant special pentru climat (oficial)

SUA: Biden îl va numi pe Anthony Blinken secretar de stat; John Kerry va fi reprezentant special pentru climat (oficial)

Preşedintele ales al Statelor Unite Joe Biden îl va numi pe diplomatul veteran şi oficial din domeniul securităţii naţionale Anthony Blinken în funcţia de secretar de stat, a anunţat luni echipa sa de tranziţie, în timp ce fostul secretar de stat John Kerry va fi reprezentant special pentru climat, relatează DPA, Reuters şi AFP.

"Am nevoie de o echipă pregătită în prima zi", a menţionat Joe Biden într-un comunicat prin care a anunţat aceste numiri, deşi Donald Trump nu şi-a recunoscut încă înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie. "Aceste persoane sunt pe cât de experimentate şi încercate în crize, pe atât de inovatoare şi imaginative", a adăugat viitorul preşedinte al SUA.

Potrivit dpa, John Kerry, viitorul reprezentant al lui Joe Biden pentru chestiuni climatice, va avea un loc Consiliul Naţional de Securitate. Joe Biden înclină să readucă SUA în acordul internaţional pentru combaterea schimbărilor climatice de la Paris, din care au fost retrase de Donald Trump.

Foto: (c) AMANDA SABGA/EPA


Linda Thomas-Greenfield va fi numită ambasadoare la ONU, iar Avril Haines va deţine funcţia de director al Informaţiilor naţionale, prima femeie care va deţine un astfel de rol.

Alejandro Mayorkas va fi numit şef al Departamentului Securităţii Interne, primul politician hispanic care va primi această funcţie, una care supervizează agenţii cheie de aplicare a legii şi de imigraţie.

Jake Sullivan va deveni consilier pentru securitate naţională, a mai precizat echipa de tranziţie.

Toate aceste poziţii din viitoarea administraţie americană trebuie confirmate de Senat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale