SUA: Biden prezintă un plan de ''reconstrucţie'' bazat pe încurajarea cumpărării de produse americane

SUA: Biden prezintă un plan de ''reconstrucţie'' bazat pe încurajarea cumpărării de produse americane

Candidatul democrat la preşedinţia SUA Joe Biden a evocat joi un plan economic care încurajează cumpărarea de produse americane şi care vizează creşterea producţiei interne, precum şi a investiţiilor guvernului în infrastructură şi noile tehnologii, relatează dpa şi AFP.

Biden (77 de ani), pe care sondajele îl arată înaintea preşedintelui republican Donald Trump în intenţiile de vot pentru alegerile din noiembrie, s-a deplasat în Pennsylvania (nord-est) pentru a-şi prezenta acest plan, în cadrul unui discurs bazat pe sloganul "Să reconstruim mai bine", adresat în primul rând americanilor din clasa "muncitoare" şi cea mijlocie.

Candidatul democrat a vizitat cu acest prilej o fabrică la Dunmore, orăşelul din Pennsylvania de unde era originar tatăl său.

Platforma sa se doreşte şi o provocare adresată lui Trump, care încearcă să-şi construiască o imagine de lider care le redă locurile de muncă americanilor şi care este totuşi preferat de americani, potrivit sondajelor, în ce priveşte gestionarea economiei.

Programul lui Biden prevede recuperarea locurilor de muncă căzute victimă crizei COVID-19 - care a decimat economia SUA, cu un bilanţ la finele lunii trecute de 18 milioane de şomeri - şi crearea a peste 5 milioane de noi posturi prin investiţii publice masive într-un interval de patru ani.

Astfel, 400 de miliarde de dolari ar urma să fie alocate "achiziţiei de produse şi materiale de care are nevoie ţara noastră pentru a moderniza infrastructura, a-şi reface stocurile şi a-şi creşte securitatea", a spus Biden.

Alte 300 de miliarde de dolari americani sunt consacraţi în programul său cercetării şi dezvoltării, precum şi tehnologiilor noi, energiei regenerabile şi vehiculelor electrice.

"Chinezii cheltuiesc miliarde de dolari pentru a se dota cu tehnologiile viitorului, iar noi stăm cu braţele încrucişate", a menţionat Biden în faţa audienţei, care respecta vizibil distanţarea fizică.

El a evocat între altele dublarea impozitului pe profit realizat în afara SUA, atât ca mijloc de finanţare a programului cât şi pentru a "nu încuraja" delocalizarea. Candidatul democrat s-a pronunţat totodată pentru creşterea salariului minim şi a impozitelor pentru marile corporaţii, criticând în mod specific faptul că gigantul vânzărilor online Amazon plăteşte practic zero taxe.

Deşi a reluat practic unele dintre argumentele economice cu ajutorul cărora a câştigat Trump în 2016 - ca relocalizarea, prioritizarea producţiei naţionale şi protejarea SUA de practici comerciale "injuste" - , Biden a asigurat că fostul magnat imobiliar nu este persoana potrivită pentru a conduce ţara", afirmând că guvernul acestuia şi-a demonstrat "incompetenţa" în cele trei crize majore recente - pandemia în sine soldată cu numeroase victime, criza economică declanşată de aceasta şi "rana profundă a rasismului sistemic" din SUA.

Soluţia pentru inegalităţile rasiale "nu este doar o chestiune ce ţine de reforma poliţiei", a spus în acest context Biden, în ecou la protestele împotriva violenţelor poliţieneşti, pledând pentru un program capabil să reducă decalajele dintre săraci şi bogaţi.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a denunţat planul lui Joe Biden, apreciind că acesta va "anula toate beneficiile pe care le-am obţinut împreună şi ne va arunca într-o catastrofă economică". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT / Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat d…

2 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

3 FOTO Imaginea care demontează apărarea lui Gavriș / Ministrul de Interne reacționează

4 Răsturnare de situație! Ministrul de Interne dus de nas de dușmanii lui Gavriș? Parchetul de pe lângă Tribunal…

5 SURSE Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, cercetat disciplinar după ce a fost prins petrecând cu peste …