SUA: Blocarea de către Trump a criticilor pe Twitter este neconstituţională (curte de apel)

SUA: Blocarea de către Trump a criticilor pe Twitter este neconstituţională (curte de apel)

Preşedintele american Donald Trump a încălcat Constituţia prin blocarea pe contul său de Twitter a persoanelor ale căror păreri nu le agreează, a decis marţi o curte federală de apel, relatează Reuters.

În decizia sa luată în unanimitate de trei voturi, Curtea de Apel din Manhattan a stabilit că Primul Amendament îi interzice lui Trump să folosească funcţia Twitter de blocare pentru a limita accesul la contul său, care are 61,8 milioane de abonaţi.

"Primul Amendament nu îi permite unui oficial public care foloseşte un cont pe reţelele de socializare în scopuri oficiale să excludă persoane de la un dialog online care, altfel, este deschis deoarece au exprimat opinii cu care respectivul oficial nu este de acord", a scris judecătorul Judge Barrington, invocând mai multe decizii ale Curţii Supreme.

Trump a făcut din contul său de Twitter, @RealDonaldTrump, o parte centrală şi controversată a preşedinţiei sale, folosindu-l pentru a-şi promova agenda şi pentru a-şi ataca criticii.

Decizia sa de a folosi funcţia de blocare a fost contestată de Knight First Amendment Institute de la Columbia University, precum şi de şapte utilizatori Twitter pe care el i-a blocat.

"Decizia va ajuta la garantarea integrităţii şi vitalităţii spaţiilor digitale, care sunt tot mai importante pentru democraţia noastră", a transmis, într-un comunicat, Jameel Jaffer, directorul executiv al Knight First Amendment Institute.

Decizia de marţi confirmă o sentinţă din mai 2018 a unei judecătoare districtuale din Manhattan, care l-a determinat pe Trump să deblocheze unele conturi.

Departamentul de Justiţie a transmis atunci că decizia este "fundamental greşită", spunând că Trump se foloseşte de Twitter pentru a-şi exprima opiniile, nu pentru a oferi un forum public de discuţie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

2 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

3 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

4 VIDEO Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu ști…

5 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord