SUA: Camera Reprezentanților a votat bugetul pentru a evita o închidere a administrației vineri seara

SUA: Camera Reprezentanților a votat bugetul pentru a evita o închidere a administrației vineri seara

Camera Reprezentanților a Statelor Unite, cu majoritate republicană, a adoptat miercuri o lege bugetară ce finanțează statul federal până la 30 septembrie, transmite AFP.

Senatul ar urma să facă același lucru rapid, permițând evitarea unei închideri a administrației vineri seara.

Parlamentarii au aprobat legea bugetară cu 309 voturi pentru și 118 împotriva. Textul este rodul unor lungi negocieri între aleșii celor două partide.

Opoziția democrată apreciază că a câștigat această luptă prin împiedicarea includerii în text a mai multor priorități ale președintelui Donald Trump, precum lansarea șantierului zidului de la frontiera cu Mexicul.

Casa Albă respinge orice înfrângere și subliniază la rândul său creșterea sensibilă, grație acestei legi, în raport cu anul trecut, a cheltuielilor militare.

Senatorii ar trebui să voteze până vineri legea, fără mare suspans pentru un final pozitiv, notează AFP. La Senat, o majoritate calificată de 60 de voturi din 100 va fi cerută, ceea ce a dat greutate în negocieri minorității democrate, republicanii dispunând doar de 52 de mandate.

Cheltuielile federale autorizate prin această lege se vor ridica la 1.163 miliarde de dolari pentru tot anul bugetar 2017, care se încheie la 30 septembrie. Aceasta reprezintă un pic mai puțin de o treime din întreg bugetul federal, celelalte două treimi (cheltuieli sociale, asigurare de sănătate publică pentru persoanele în vârstă și cu venituri modeste) fiind pe pilot automat, fără ca aprobarea cheltuielilor să fie făcută de congres.

Din aceste peste o mie de miliarde de dolari, Apărarea obține aproape 600.

Donald Trump a anunțat luni că bătălia va fi mai dură pentru anul bugetar 2018, care va începe la 1 octombrie.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii