SUA: CIA face publice noile proceduri privind culegerea de informații despre cetățeni americani

SUA: CIA face publice noile proceduri privind culegerea de informații despre cetățeni americani

Agenția Centrală de Informații (CIA) a făcut publice miercuri noile proceduri revizuite cu privire la culegerea, analizarea și stocarea de informații despre cetățeni americani, adaptându-le la noua era informațională, transmite Reuters.

Noile proceduri sunt elaborate 'într-un mod care protejează confidențialitatea și drepturile civile ale poporului american', a subliniat consilierul general al CIA, Caroline Krass, într-un briefing de presă la sediul agenției, din Langley, statul Virginia.

Acestea au fost publicate cu două zile înainte de instalarea noului președinte, Donald Trump, la Casa Albă, și ar putea fi modificate de viitoarea administrație. Președintele ales s-a declarat favorabil întăririi puterilor de supraveghere ale executivului, inclusiv pentru monitorizarea 'anumitor' moschei de pe teritoriul SUA.

Contextul publicării lor este marcat de un disconfort al opiniei publice în legătură cu puterile în materie de supraveghere ale guvernului, mai ales după dezvăluirile lui Edward Snowden despre faptul că Agenția Națională de Supraveghere (NSA) a colectat în secret date a milioane de americani obișnuiți.

CIA îi este interzis în mare măsură să culeagă informații pe teritoriul Statelor Unite sau despre cetățeni americani. Un ordin prezidențial din anii 1980 stabilește însă excepții, guvernate de proceduri aprobate de directorul CIA și de procurorul general (ministrul justiției).

În timp, acestea au devenit 'un mozaic de politici și proceduri' care nu au reușit să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică, ce permite acum stocarea de cantități masive de date digitale, a explicat Krass.

În 2014, legislația le-a oferit agențiilor de informații un termen de doi ani pentru a pune la punct proceduri care să limiteze stocarea de informații despre cetățeni americani.

Noile proceduri, la care s-a lucrat timp de mai mulți ani, au fost aprobate marți de directorul CIA, John Brennan, și de ministrul de justiție, Loretta Lynch.

Deși cele în vigoare din 1982 au fost făcute publice în urmă cu doi ani, anumite secțiuni au fost păstrate secrete. Procedurile actuale sunt primele postate integral pe site-ul agenției.

Acestea reglementează ce proceduri trebuie să urmeze CIA atunci când obține clandestin hard-ul unui computer ce conține milioane de pagini de text, multe ore de înregistrări video și mii de fotografii cu informații despre cetățeni străini și americani.

Întrucât pentru evaluarea unor astfel de volume de date sunt necesare mari resurse de timp și personal, noile prevederi stabilesc modul de gestionare a materialelor a căror valoare informativă nu poate fi evaluată imediat.

Ele reglementează de asemenea modul în care astfel de date pot fi căutate, și stabilesc criterii stricte pentru gestionarea comunicațiilor electronice neevaluate, care trebuie distruse în cel mult cinci ani de la data primei lor examinări.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?