SUA confirmă că şeful Statului Major rus Gherasimov a fost pe linia frontului în estul Ucrainei

SUA confirmă că şeful Statului Major rus Gherasimov a fost pe linia frontului în estul Ucrainei

Şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a vizitat săptămâna trecută linia frontului în regiunea Donbas, ţinta prioritară a Moscovei în estul Ucrainei, a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului, fără a putea confirma zvonurile conform cărora acesta ar fi rănit, transmite AFP.

"Ceea ce putem confirma este că ştim că timp de câteva zile săptămâna trecută a fost în Donbas", a declarat oficialul american sub protecţia anonimatului.

"Nu credem că încă este acolo. (Credem) că a plecat şi s-a întors în Rusia. Nu putem confirma informaţiile conform cărora a fost rănit", a adăugat el.

Un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Gheraşcenko, a declarat duminică că numeroşi ofiţeri ruşi au fost loviţi într-o explozie în Izium, în estul Ucrainei, şi a adăugat că Valeri Gherasimov se afla la faţa locului.

Un alt consilier al ministerului de interne, Viktor Andrusiv, a afirmat, la rândul său, la televiziunea ucraineană, că Gherasimov nu a fost rănit."Avem confirmarea că a fost acolo, în regiunea Izium (...). Avem anumite confirmări că nu a fost rănit", a spus el.

Se pare că Valeri Gherasimov a inspectat frontul pentru a înţelege mai bine condiţiile de pe teren, deoarece forţele ruse, după ce nu au reuşit să cucerească Kievul, încearcă să preia controlul regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Oficialul Pentagonului a mai spus luni că forţele ruse au făcut progrese limitate, calificând progresul acestora drept "anemic". Potrivit acestuia, ruşii au preluat controlul asupra unor sate, pe care l-au pierdut apoi, acestea fiind recucerite de luptătorii ucraineni. El a susţinut că armata rusă a fost demoralizată şi sub o conducere dezorganizată. Progresul Rusiei pe teren este "foarte inegal... şi în unele cazuri, sincer, cel mai bun cuvânt pentru a-l descrie ar fi anemic", a spus oficialul.

Între timp, continuă livrările de arme către ucraineni din partea Statelor Unite şi a aliaţilor occidentali, inclusiv artilerie grea, sisteme radar şi drone de atac, a adăugat el. În ultimele 24 de ore, aproximativ 20 de zboruri care transportau arme americane au aterizat în apropierea Ucrainei, iar alte 11 sunt planificate în următoarele 24 de ore. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...