SUA confirmă că un sistem Pantsir-S1 rusesc a lansat o rachetă către o dronă MQ-9 Reaper în 2022, dar a ratat țintă

SUA confirmă că un sistem Pantsir-S1 rusesc a lansat o rachetă către o dronă MQ-9 Reaper în 2022, dar a ratat țintă

Comandamentul Central al Statelor Unite ale Americii (CENTCOM ) a confirmat oficial că un sistem antiaerian rusesc de tip Pantsir-S1 a lansat o rachetă către o dronă americană de tip MQ-9 Reaper. Incidentul a avut loc anul trecut.

Datele au apărut ca urmare a masivei scurgeri de informații din aceste săptămâni, scurgere cunoscută în presă sub denumirea de Pentagon Leaks.

Publicația The War Zone scrie că CENTCOM a confirmat faptul că în 2022 un sistem antiaerian Pantsir-S1 a lansat o rachetă către o dronă americană MQ-9 Reaper, doar că a ratat ținta.

2. Sistemul d... (sistem-pantsir-s1-distrus_02794000.jpg)

Sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1 utilizat de ocupantul rus în Ucraina. Sursa Foto: DefenceBlog

Incidentul a avut loc în noiembrie 2022 în nord-estul Siriei.

Un purtător de cuvânt al CENTCOM a confirmat pentru sursa citată că sistemul Pantsir-S1 a lansat racheta către MQ-9 Reaper american pe 27 noiembrie 2022.

Incidentul confirmă o creștere îngrijorătoare a comportamentului agresiv al Rusiei în Siria, Marea Neagră și în alte părți ale lumii.

Detaliile cu privire la cele întâmplate atunci sunt însă puține. Nu știm dacă forțele ruse au atacat în mod deliberat drona americană MQ-9 Reaper, știind că aparține Armatei SUA, ori au confundat-o cu o dronă a unei alte grupări care luptă în Siria. Cert e că Panstsir-S1 și-a ratat ținta.

Reprezentanții Comandanmentului Central al SUA (CENTCOM) au mai adăugat că după incident CENTCOM a luat legătura cu partea rusă. Nu se oferă însă alte detalii.

Ce nu a reușit Pantsir-S1 a reușit Su-27. Rușii au avut mai mult noroc în Marea Neagră, când un Su-27 a provocat prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper

1. Avionul ru... (avion-su-27_coliziune_drona_mq-9_reaper_66606100.jpg)

Avionul rusesc Su-27, în timpul manevrelor aeriene care au dus la prăbușirea dronei americane MQ-9 Reaper. Foto: Captură video U.S. Army

Amintim că la mijlocul lunii trecute, un avion de luptă rusesc Su-27 a provocat în mod deliberat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre.

Rușii au negat că incidentul ar fi fost provocat deliberat, dar Comandamentul militar american pentru Europa (EUCOM) a publicat ulterior o înregistrare video, realizată de drona MQ-9 Reaper, care arată momentul în care un avion de luptă rusesc Su-27 s-a ciocnit cu aceasta după ce a încercat să arunce combustibil peste ea.

Incidentul din Marea Neagră a fost printre cele mai grave petrecute între SUA și Rusia în ultimii 30 de ani și a avut loc pe fondul agresiunii brutale și pe scară largă pe care Rusia a generat-o asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Deși SUA nu au confirmat oficial, drona MQ-9 Reaper a decolat din România, acest lucru fiind aproape o certitudine.

Amintim că SUA operează astfel de drona la Câmpia Turzii, iar misiunile deasupra Mării Negre sunt dese.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...