SUA: Congresmeni de Florida, furioși din cauza costurilor determinate de vizitele lui Trump la Palm Beach

SUA: Congresmeni de Florida, furioși din cauza costurilor determinate de vizitele lui Trump la Palm Beach

Congresmeni de Florida îi cer președintelui american Donald Trump să ramburseze costurile generate la nivel local prin transferul permanent de operațiuni de la Casa Albă la reședința sa Mar-a-Lago din Palm Beach.

"Pierderile totale înregistrate de micile companii se ridică până în acest moment la suma stupefiantă de 720.000 de dolari" (667.000 de euro), după cinci weekend-uri petrecute în sud-estul SUA de către președinte de la preluarea funcției în ianuarie, conform unei scrisori trimise lui Trump de membri democrați de Florida ai Camerei Reprezentanților și din care AFP a obținut marți o copie.

Comitatul Palm Beach estimează că aceste vizite prezidențiale frecvente ar putea atrage un cost anual cuprins între 3,3 și 5,8 milioane de dolari, conform acestei scrisori trimise săptămâna trecută.

Numai pentru pompieri cheltuielile suplimentare se ridică deja la 1,7 milioane de dolari, se mai arată în scrisoarea semnată de democrații Lois Frankel, Alcee Hastings și Ted Deutch.

Dacă guvernul federal nu va garanta compensații pentru comitat, "cerem respectuos să vă reduceți vizitele până când această chestiune va fi rezolvată în termeni favorabili pentru regiunea noastră", scriu semnatarii.

"Înțelegem că președintele vrea să vină aici. Înțelegem acest lucru. Este paradisul, nu-i așa?", a declarat luni presei Lois Frankel, membră democrată pentru West Palm Beach în Camera Reprezentanților. "Cerem ca el să contribuie pentru ca acestui comitat și acestui oraș să îi fie rambursate" cheltuielile determinate de instalarea 'Casei Albe de iarnă' la Mar-a-Lago, a adăugat ea.

În loc să își frecventeze luxoasa sa reședință, Trump "ar putea merge la Camp David, o alegere care ar limita cheltuielile zonei noastre", a insistat Lois Frankel, făcând referire la reședința prezidențială situată în Maryland, în nord-estul SUA.

"Polițiștii și pompierii noștri trebuie să lucreze la o capacitate de 120% în weekend-urile în care vine președintele", a spus și primarul din West Palm Beach, Jeri Muoio, precizând că acest lucru "înseamnă recrutarea de întăriri și plata de ore suplimentare".

Vizitele lui Trump implică închiderea spațiului aerian local și a anumitor rute, precum și desfășurarea de servicii speciale și gestionarea manifestațiilor pro sau contra președintelui.

Un summit care va avea loc săptămâna viitoare la Mar-a-Lago între Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping va costa, de exemplu, 280.000 de dolari, conform scrisorii aleșilor democrați de Florida. Întâlnirea nu a fost confirmată încă oficial de către Washington.

Șefa comitatului Palm Beach, Paulette Burdick, cere de două luni guvernului federal, alături de alți responsabili locali, rambursarea costurilor suplimentare cauzate de vizitele lui Trump. Ea nu a primit încă niciun răspuns.

Printre costuri se numără și cele cauzate de restricțiile aeriene impuse de serviciile de informații aeroportului local din Lantana, care oprește la sol 200 de avioane în fiecare din zilele petrecute de Trump la Mar-a-Lago.

Stellar Aviation, compania care gestionează acest mici aeroport, a pierdut până acum 170.000 de dolari.

De asemenea, școlile de aviație locale au pierdut 14.000 de dolari pentru fiecare weekend petrecut de președinte în oraș, nota de plată ridicându-se până acum la 70.000 de dolari.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”