SUA: Congresul trebuie să ia în discuție mecanismele care transformă armele semiautomate în arme automate (Paul Ryan)

SUA: Congresul trebuie să ia în discuție mecanismele care transformă armele semiautomate în arme automate (Paul Ryan)

Congresul american va trebui să ia în discuție posibilitatea interzicerii mecanismelor care transformă armele semiautomate în arme automate, conversie care i-a permis autorului atacului de la Las Vegas să producă un număr mai mare de victime, a indicat joi președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan, transmit AFP și Reuters.

'În mod clar, este un subiect asupra căruia va trebui să ne aplecăm', a declarat Paul Ryan, într-un interviu acordat postului de radio MSNBC.

Sângerosul atac armat comis duminică noaptea în Las Vegas — cel mai grav de acest fel din istoria SUA—, în care au murit 59 de persoane și aproape 500 au fost rănite, a reaprins dezbaterea legată de reglementările în materie de arme de foc.

Potrivit autorităților, 12 dintre armele descoperite în apartamentul de hotel de unde Stephen Paddock și-a dezlănțuit atacul erau echipate cu dispozitive care convertesc puști semiautomate în arme automate.

'Nici nu am știu ce sunt (aceste dispozitive) până săptămâna aceasta. Cred că ne vom ocupa rapid de această problemă', a afirmat Paul Ryan.

Declarația sa survine după ce numărul 2 republican al Senatului, John Cornyn, a cerut Congresului să examineze subiectul, în timp ce democrații fac presiuni pentru interzicerea acestor mecanisme. David Cicilline, membru democrat al Camerei Reprezentanților, a inițiat un proiect de lege în acest sens, proiect susținut de 148 dintre colegii săi, niciunul republican. Cicilline a precizat totuși că poartă discuții cu 5-6 conservatori pentru a le obține sprijinul.

O inițiativă similară a fost lansată de Dianne Feinstein în Senat, unde cel puțin doi membri ai echipei de conducere a republicanilor, John Cornyn (Texas) și John Thune (Dakota du Sud), s-au declarat deschiși discuției. Alții, în schimb, au respins o astfel de eventualitate, printre ei aflându-se și Steve Scalise, rănit grav în luna iunie într-un atac cu armă de foc asupra echipei de baseball a republicanilor din Congres, în apropiere de Washington.

După decenii de rezistență, Partidul Republican ar putea face astfel un mic pas în direcția democraților în ce privește subiectul sensibil al controlului armelor, chiar dacă acesta este încă foarte departe de o modificare legislativă și ar rămâne, oricum, în mare parte simbolic.

Dispozitivul ('bump stock') este o magazie amovibilă care utilizează energia reculului unei arme pentru a imprima o mișcare de du-te-vino extrem de rapidă puștii, ale cărei proiectile se reîncarcă în același ritm.

O analiză a anumitor rafale trase de Paddock de la etajul al 32-lea al hotelului Mandalay Bay a stabilit o cadență de 90 de proiectile în 10 secunde, ceea ce a făcut ca gloanțele să lovească sute din spectatorii unui festival de muzică country.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...