SUA: Curtea Supremă din Texas blochează votul prin corespondenţă pentru alegătorii care se tem de coronavirus

SUA: Curtea Supremă din Texas blochează votul prin corespondenţă pentru alegătorii care se tem de coronavirus

Curtea Supremă din Texas a blocat miercuri o decizie prin care alegătorii care se tem pentru sănătatea lor din cauza pandemiei de COVID-19 ar fi putut vota prin corespondenţă, relatează Reuters.

"Suntem de acord cu statul (Texas) asupra faptului că simpla lipsă de imunitate a unui alegător faţă de COVID-19 nu reprezintă o dizabilitate aşa cum este definită aceasta în Codul electoral", a explicat judecătorul Nathan Hecht.

Procurorul general al Texasului Ken Paxton a salutat hotărârea Curţii Supreme, afirmând la rândul său că este incorect ca teama de a contracta COVID-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, să fie inclusă ca "dizabilitate" în solicitările de vot prin poştă.

"Prezentarea directă la vot este cea mai sigură cale de a menţine integritatea alegerilor, de a preveni frauda electorală şi de a garanta că fiecare votant este cine susţine că este", a menţionat Paxton, care este republican.

Republicanii, inclusiv preşedintele SUA Donald Trump, susţin că votul prin corespondenţă este susceptibil de fraudă.

Trump a calificat pe Twitter drept o mare victorie decizia Curţii Supreme, reiterându-şi opinia că votul prin poştă este un "pericol" şi "o escrocherie".

Democraţii afirmă în schimb că această metodă este necesară pentru a contracara riscurile pe care le presupune pentru sănătate coronavirusul, prin faptul că oamenii nu se mai înghesuie la secţiile de vot.

În aprilie, un judecător din comitatul texan Travis a emis un ordin temporar care le-ar fi permis alegătorilor speriaţi de coronavirus să folosească prevederile codului electoral cu privire la "dizabilităţi" pentru a cere să voteze prin corespondenţă.

În urma hotărârii de miercuri a Curţii Supreme a statului, care contrazice acest ordin, "justiţia federală trebuie să asigure că în Texas sunt respectate drepturile constituţionale fundamentale şi că texanii au dreptul să voteze în siguranţă şi fără a-şi pune în pericol sănătatea", a reacţionat preşedintele Partidului Democrat din Texas, Gilberto Hinojos. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...