SUA: Democrații "Chuck și Nancy" acceptă să aibă joi o întrevedere cu Donald Trump

SUA: Democrații "Chuck și Nancy" acceptă să aibă joi o întrevedere cu Donald Trump

Liderii democrați din Congresul american au anunțat că au acceptat să aibă o întâlnire joi cu Donald Trump pentru a negocia un acord bugetar și politic de sfârșit de an, după ce au boicotat precedenta întrevedere din cauza unui mesaj pe Twitter al președintelui, relatează AFP.

"Suntem mulțumiți că am fost contactați de Casa Albă care ne-a cerut o nouă întrevedere", au declarat Chuck Schumer, șeful opoziției din Senat, și Nancy Pelosi, omoloaga sa din Camera Reprezentanților. "Sperăm că președintele ne va primi cu mintea deschisă, în loc să decidă dinainte că nu se va ajunge la niciun acord", au adăugat cei doi.

La întâlnire vor mai participa, după cum au anunțat, liderii republicani din Senat, Paul Ryan, și Cameră, Mitch McConnell, un format redus care vizează să parafeze un acord asupra marilor subiecte politice de sfârșit de an: buget, imigrație și frontiere, ajutorul financiar pentru recentele catastrofe naturale, precum și finanțarea programului de asigurări medicale pentru copii, CHIP.

Reuniunea va avea loc cu o zi înainte de expirarea finanțării statului federal, pe 8 decembrie. Congresul trebuie să adopte înainte de această dată prelungirea creditelor federale pentru două săptămâni, pentru a evita un "shutdown", închiderea administrațiilor federale.

Opoziția democrată amenință să utilizeze puterea sa de blocaj în Senat pentru a împiedica adoptarea creditelor de funcționare, cu scopul de a obține concesii din partea majorității în legătură cu aceste subiecte, în special regularizarea sutelor de mii de imigranți clandestini ajunși tineri în Statele Unite, așa-zișii "dreamers".

În perioada administrației Obama, ei au fost feriți de orice expulzare, în baza unui statut special numit "Daca". Donald Trump a suprimat acest program în septembrie, dar le-a acordat un răgaz de șase luni beneficiarilor, dând termen Congresului să legifereze până în martie.

Inițial, liderii democrați trebuiau să fie primiți la Casa Albă săptămâna trecută, dar au anulat întrevederea după ce președintele i-a discreditat pe Twitter, declarând că nu crede că va putea ajunge la un compromis cu ei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”