SUA: Democraţii încep lupta pentru a obţine raportul Mueller integral

SUA: Democraţii încep lupta pentru a obţine raportul Mueller integral

O comisie a Congresului american a angajat miercuri o procedură judiciară cu caracter obligatoriu pentru a obţine raportul integral al anchetei asupra ingerinţei ruse în prezidenţialele din 2016, potenţial dăunătoare lui Donald Trump, în locul versiunii revizuite în prezent la Ministerul Justiţiei, relatează AFP.

"Vom lucra cu ministrul justiţiei (Bill Barr) o scurtă perioadă în speranţa că ne va dezvălui raportul integral şi documentele corespunzătoare", a declarat Jerry Nadler, preşedintele democrat al Comisiei juridice din Camera Reprezentanţilor.

"Dacă asta nu funcţionează, vom emite foarte repede injoncţiuni" pentru a obţine documentele, a adăugat el.

Anterior, el afirmase că, dacă ministerul refuză să transmită de bunăvoie raportul, "va fi de resortul unui judecător (...) să decidă dacă comisia trebuie să studieze raportul integral".

Preşedintele Donald Trump a dat asigurări nu vede "nicio problemă" în publicarea raportului, dar congresmenii se tem că preşedintele va "invoca autoritatea sa prezidenţială" pentru a bloca difuzarea lui, a insistat Jerry Nadler.

Comisia a aprobat, de asemenea, injoncţiuni împotriva a cinci foşti consilieri apropiaţi ai lui Donald Trump sau responsabili de la Casa Albă, printre care Steve Bannon, Hope Hicks şi Reince Priebus, în special pentru a obţine depoziţiile lor.

Raportul de aproape 400 de pagini al procurorului special Robert Mueller, redactat după o anchetă de 22 de luni, a ajuns la concluzia că nu există elemente care să dovedească o înţelegere sau o coordonare între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova pentru a influenţa prezidenţialele, potrivit unui scurt rezumat al documentului publicat la 24 martie de Bill Barr.

Cu toate acestea, nu îl "exonerează" pe preşedinte de acuzaţia de obstrucţionare a justiţiei în această afacere.

Bill Barr a promis să facă public acest raport la jumătatea lui aprilie, pentru a avea timp până atunci să retragă unele fragmente sensibile care ar putea pune în pericol surse sau conţine elemente despre alte anchete în curs.

Parlamentarii democraţi, care deţin controlul camerei inferioare a Congresului, doresc să le fie transmis raportul original, pentru că ministrul, numit de Donald Trump, nu este, în opinia lor, un observator neutru.

Membri ai echipei procurorului Mueller îl acuză pe Bill Barr că în rezumatul său nu a prezentat "în mod corespunzător" rezultatele anchetei lor, a informat miercuri cotidianul New York Times.

Potrivit surselor anonime citate de cotidianul american, aceste rezultate ar fi "mult mai îngrijorătoare" pentru Donald Trump decât a lăsat să se înţeleagă ministrul justiţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro