SUA desemnează Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă

SUA desemnează Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă

Preşedintele american Donald Trump a desemnat luni Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă, transmite Reuters. Este pentru prima dată când Statele Unite califică forţele armate ale unei ţări drept grup terorist.

"IRGC (trupele iraniene de elită - n. red.) sunt principalul mijloc prin care guvernul iranian îşi dirijează şi implementează campania teroristă globală", a arătat Trump într-un comunicat.

Măsura "clarifică perfect riscurile colaborării cu IRGC sau de a-i acorda sprijin. Dacă colaboraţi cu IRGC, finanţaţi terorismul", a insistat preşedintele Statelor Unite.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a insistat pentru schimbarea politicii SUA faţă de Iran. El a precizat într-o conferinţă de presă că noul calificativ pentru Gardienii Revoluţiei va intra în vigoare peste o săptămână.

Noul pas către o poziţie americană mai dură faţă de regimul de la Teheran a fost făcut la aproape un an de la decizia preşedintelui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015.

SUA au trecut deja pe lista neagră zeci de entităţi şi persoane care au legături cu Gardienii Revoluţiei, dar nu şi corpul militar ca atare. În 2007, Trezoreria Statelor Unite a desemnat Forţa Quds, unitatea pentru operaţiuni în alte ţări a Gardienilor Revoluţiei, drept susţinătoare a terorismului, considerând că este "principala pârghie pentru exercitarea politicii de sprijinire a grupurilor teroriste şi insurgente".

Reuters menţionează că ideea de a atribui trupelor de elită iraniene eticheta de organizaţie teroristă a fost criticată fiindcă expune militarii şi oficialii din serviciile secrete americane la măsuri similare din partea unor guverne ostile.

Iranul a avertizat deja că vor urma retorsiuni la orice sancţiuni împotriva Gardienilor Revoluţiei, după ce Washingtonul şi-a anunţat intenţiile vineri seara. "Vom răspunde oricăror acţiuni împotriva acestei forţe cu o acţiune reciprocă", au arătat 255 din cei 290 de parlamentari iranieni într-o declaraţie citată de agenţia oficială de presă IRNA, preluată de Reuters.

Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost înfiinţat după revoluţia islamică iraniană din 1979, pentru a proteja regimul condus de clericii şiiţi. Gardienii constituie cea mai puternică forţă de securitate din Iran şi controlează sectoare extinse din economie, având totodată o influenţă majoră asupra sistemului politic. Ei conduc şi programul nuclear şi înarmarea cu rachete. Teheranul a avertizat că dispune de rachete cu rază de acţiune de până la 2000 de kilometri, care pot lovi Israelul sau bazele militare americane din regiune. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

2 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

3 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

4 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România