SUA: Directorul FBI şi numărul doi din Departamentul Justiţiei apără ancheta rusă

Directorul FBI şi numărul doi din Departamentul american al Justiţiei au apărat joi independenţa anchetatorilor care lucrează în dosarul exploziv al afacerii ruse, ţintă frecventă a furiei lui Donald Trump, relatează AFP.

În cursul unei audieri care a durat mai multe ore şi a fost uneori extrem de tensionată, Christopher Wray şi Rod Rosenstein au răspuns public la întrebări legate de ancheta asupra ingerinţei Moscovei în prezidenţialele americane din 2016 şi bănuielile de înţelegere secretă între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.

 


Foto: (c) Andrew Harnik / AP


Întrebările cele mai virulente au venit din partea membrilor republicani ai Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor şi l-au vizat în mod deosebit pe republicanul Rod Rosenstein, numărul doi în Departamentul Justiţiei, cu autoritate asupra procurorului special însărcinat de peste un an cu dosarul rus, Robert Mueller.

"Dacă aveţi dovezi că cineva din echipa de campanie a lui Trump a acţionat greşit, arătaţi-le naibii marelui juriu. Dacă aveţi dovezi că acest preşedinte a acţionat necorespunzător, arătaţi-le americanilor", s-a enervat congresmanul republican Trey Gowdy.

 


Foto: (c) Andrew Harnik / AP


Anterior, Donald Trump îl atacase din nou pe Twitter pe Robert Mueller, fost director al FBI multă vreme foarte respectat în rândul republicanilor.

"Când va dezvălui Bob Mueller conflictele sale de interese? De ce durează atâta timp?", a scris preşedintele american pe reţeaua socială.

 
Întrebat în legătură cu acest subiect, Rod Rosenstein a răspuns: "Nu sunt la curent cu niciun conflict de interese care să justifice recuzarea sa".

 


Foto: (c) Andrew Harnik / AP


"La Departamentul Justiţiei, suntem obişnuiţi cu criticile şi asta nu ne afectează activitatea", a subliniat el într-un alt moment al audierii sale.

Directorul FBI, Christopher Wray, a apărat şi el independenţa serviciilor sale.

"Aşa cum am spus de mai multe ori, mă angajez să lucrez respectând toate regulile în toate aspectele şi nicio presiune politică, de oriunde ar veni, nu mă va descuraja", a afirmat succesorul lui James Comey, demis de Donald Trump în mai 2017.

 


Foto: (c) Andrew Harnik / AP


Pe de altă parte, Rod Rosenstein a respins acuzaţiile congresmenilor republicani care îl suspectează că întârzie, intenţionat, să le trimită documente legate de ancheta respectivă, precum şi de cea desfăşurată în timpul campaniei, privind e-mailurile lui Hillary Clinton, subliniind că sunt peste 1,2 milioane.

În cursul audierii, republicanii au aprobat în Cameră o măsură simbolică, reclamând justiţiei să le trimită toate aceste informaţii cel mai târziu la 6 iulie.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume