SUA: Directorul Serviciului de imigraţie deturnează în scop politic poemul gravat în interiorul Statuii Libertăţii

SUA: Directorul Serviciului de imigraţie deturnează în scop politic poemul gravat în interiorul Statuii Libertăţii

Ken Cuccinelli, directorul interimar al Serviciului american de imigraţie, a deturnat marţi celebrul poem "Noul colos", gravat în interiorul soclului Statuii Libertăţii, pentru a apăra politica privind migraţia a administraţiei Trump, criticată pentru lipsa sa de umanism, relatează AFP.

Poemul Emmei Lazarus, gravat pe o placă în interiorul soclului statuii, a devenit un simbol istoric al primirii imigranţilor şi a celor mai defavorizaţi în SUA, în baza căreia ţara s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea.

"Trimiteţi pe ai voştri oropsiţi, săracii voştri care se întreţin singuri şi nu vor deveni o cheltuială publică", a declamat, ironic, Ken Cuccinelli, la postul de radio naţional NPR.

Un jurnalist îl întrebase dacă celebrul poem mai face parte din visul american, în contextul în care guvernul Trump a anunţat luni o nouă ofensivă împotriva migranţilor, vizându-i de această dată pe cei care depind de ajutorul social.

Poemul din Statuia Libertăţii nu făcea referire la mijloacele financiare ale noilor sosiţi în America.

"Trimiteţi pe-ai voştri sărmani, oropsiţi, pe cei în genunchi suspinând 'Libertate!', pe voi, fără casă, de-acasă goniţi, săraci ce-a lor ţară nu-i mai încape. Făclia speranţei vă cheamă, veniţi!", a scris Emma Lazarus în poemul din 1883.

Potrivit noilor reguli anunţate luni de guvernul republican al lui Donald Trump, migranţii care beneficiază de prestaţii sociale, precum îngrijiri subvenţionate sau o alocaţie pentru locuinţă, riscă de acum înainte să li se refuze cetăţenia americană.

Deturnarea poemului de către Ken Cuccinelli i-a indignat nu numai pe membrii opoziţiei democrate, ci şi pe numeroşi comentatori politici sau internauţi.

"Valorile noastre sunt gravate în piatra Statuii Libertăţii. Ele nu vor fi înlocuite. Şi mă voi bate pentru aceste valori şi comunităţile noastre de imigranţi", a postat pe Twitter senatoarea democrată Elizabeth Warren, pretendentă la Casa Albă în 2020.

"Vă voi spune ceva: SUA vor rămâne mereu un loc de primire pentru imigranţi şi refugiaţi, indiferent de câţi bani dispun", a afirmat şi senatoarea Kamala Harris, candidată şi ea în alegerile primare democrate.

Cuccinelli s-a apărat apoi la CNN: "Eu nu rescriu poemul. Eu prezint politica noastră".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”