SUA: Donald Trump a vorbit despre imigrație cu primarul democrat al orașului Chicago

SUA: Donald Trump a vorbit despre imigrație cu primarul democrat al orașului Chicago

Președintele american ales, Donald Trump, l-a primit miercuri, la New York, la cererea sa, pe primarul democrat al orașului Chicago, Rahm Emanuel, pentru a aborda în special problema imigranților clandestini, dintre care mulți sunt oficial amenințați cu expulzarea de către magnatul imobiliar, transmite AFP.

Emanuel i-a remis lui Trump o scrisoare semnată de 14 primari ai unor orașe americane pe subiectul situației studenților fără acte legale, copii ai imigranților clandestini, beneficiari ai unui permis de sejur temporar (DACA) pe care Trump a amenințat să-l suprime.

Acești studenți "muncesc din greu pentru a trăi visul american", a declarat presei fostul șef de cabinet al lui Barack Obama, la ieșirea de la întrevedere.

"Ei nu au vreo vină dacă părinții lor au venit aici", a continuat primarul din Chicago, care a continuat: "noi trebuie să-i acceptăm mai degrabă decât să-i sacrificăm".

La câteva zile după alegerea lui Donald Trump, Rahm Emanuel a prevenit, la fel ca și alți primari, că Chicago va fi un "oraș-sanctuar", ale cărui administrație și poliție nu vor colabora cu serviciile de imigrare pentru a repera și expluza imigranții clandestini.

După crearea DACA, în 2012, circa 742.000 de tineri au beneficiat de acest permis de ședere grație căruia ei pot să studieze, muncească sau să se integreze în armată fără a risca expulzarea de pe teritoriul american.

Semn al unei încercări de împăciuire din partea lui Trump, președintele ales a sugerat, într-un interviu pentru revista Time — care l-a desemnat miercuri "personalitatea anului"—, că ar avea în vedere un compromis privind copiii imigranților clandestini.

"Vom găsi ceva care va face oamenii fericiți și mândri", a explicat el, fără a da detalii. "Ei au fost aduși aici la o vârstă fragedă, au lucrat aici, au mers la școală. Unii au fost buni studenți. Unii au poziții bune", a mai spus Trump.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”