SUA: Donald Trump criticat de manifestanţi după declaraţia sa de urgenţă

SUA: Donald Trump criticat de manifestanţi după declaraţia sa de urgenţă

Câteva sute de opozanţi ai preşedintelui Donald Trump s-au adunat luni la Washington pentru a protesta faţă de declaraţia sa de "urgenţă naţională" destinată să ocolească refuzul Congresului de a finanţa un zid la frontiera de sud a Statelor Unite, relatează AFP.

În această zi de sărbătoare în onoarea preşedinţilor americani, manifestanţii s-au strâns în apropierea Casei Albe cu pancarte pe care era scris "Trump corupe Constituţia" sau "Nu mai vrem rege".

Omul de afaceri republican "încalcă regulile pentru a-şi atinge obiectivele", l-a criticat Sam Crook, un militant ecologist în vârstă de 65 de ani care purta un afiş de carton acuzându-l pe Donald Trump că este un "dictator ucenic".

Congresul a refuzat să îi finanţeze zidul şi atunci preşedintele "a inventat o criză" pentru a declara urgenţa, a declarat pentru AFP Allison Fultz, o avocată de 55 de ani. "Se poartă ca un copil, nu aşa funcţionează democraţia", a adăugat ea.

Donald Trump a promis în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 că va construi un zid la frontiera cu Mexicul pentru a stăvili imigraţia ilegală.

Deoarece nu a obţinut din partea Congresului fondurile pentru a finanţa aceste lucrări, el a decretat vineri "o urgenţă naţională" ce ar trebui să îi permită să recurgă la bugetul Pentagonului.

Democraţii şi câţiva republicani au denunţat un abuz de putere. Opoziţia speră să poată adopta în Congres o" declaraţie comună" pentru a-l bloca.

Mai multe state, printre care New York şi California, au anunţat la rândul lor intenţia de a sesiza justiţia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”