SUA: Donald Trump va prezenta primul său buget la jumătatea lunii martie

SUA: Donald Trump va prezenta primul său buget la jumătatea lunii martie

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, va prezenta primul său buget "la jumătatea lui martie", un document care, în opinia sa, va reflecta dorința noii administrații de "a cheltui foarte, foarte prudent", transmite AFP.

Prezentarea bugetului federal, de aproape 4.000 de miliarde de dolari, este o ocazie pentru un președinte de a-și afișa prioritățile și a traduce pe hârtie unele dintre promisiunile sale de campanie.

"Finanțele țării noastre sunt într-o situație haotică, dar noi vom pune totul în ordine", a declarat Donald Trump în cursul unei reuniuni pentru pregătirea viitorului buget.

"Avem o muncă enormă de făcut în măsura în care datoria națională s-a dublat în cursul ultimilor opt ani", a continuat el, angajându-se "să facă mult mai mult cu mai puțin".

"Vom cere tuturor ministerelor și tuturor agențiilor să apere fiecare dolar al contribuabililor (...) Să punem capăt risipei", a mai spus Donald Trump, fără să intre în detalii.

Purtătorul său de cuvânt, Sean Spicer, a precizat la scurt timp că proiectul bugetului va fi prezentat "la jumătatea lui martie".

Potrivit datelor oferite de Congressional Budget Office (CBO), organism independent care evaluează regulat fondurile țării, datoria națională care reprezintă în momentul de față 77% din Produsul Intern Brut — aproape 20.000 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel după Al Doilea Război Mondial — urmează să crească la 89% din PIB până în 2027.

Aceste date, care nu țin cont de programul lui Donald Trump, se explică prin majorarea inevitabilă a cheltuielilor pentru sănătate și pensii, în timp ce generația numeroasă a celor născuți în primii 20 de ani după Al Doilea Război Mondial părăsește piața muncii în ritm de 10.000 de persoane zilnic.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 O crimă politică premeditată