SUA dotează Ucraina cu senzori de radiații

SUA dotează Ucraina cu senzori de radiații

Statele Unite dotează Ucraina cu senzori care pot detecta radiațiile de la o armă nucleară sau de la o bombă murdară, relatează NYT.

Forțele ruse au instalat poziții de tragere pe acoperișul centralei de la Zaporojie FOTO MAXAR

Echipa de sprijin pentru urgențe nucleare (NEST), o unitate obscură de experți în domeniul atomic subordonată agenției de securitate, colaborează cu Ucraina pentru a instala senzorii de radiații, a instrui personalul, monitoriza datele și avertiza asupra radiațiilor.

Rețeaua de senzori atomici este desfășurată „în întreaga regiune” și va avea capacitatea de „a caracteriza mărimea, locația și efectele oricărei explozii nucleare", a declarat agenția presei, explicând că prezența lor este menită să refuze Rusiei "orice oportunitate de a folosi arme nucleare în Ucraina fără a fi atribuită".

Washingtonul ar putea folosi informațiile colectate pentru a exclude posibilitatea de a se înșela asupra autorului unei detonări. Acest lucru ar putea părea o măsură lipsită de utilitate, având în vedere norul caracteristic în formă de ciupercă în urma unei astfel de explozii. Dar în cazul în care bomba este livrată de un camion, un tanc sau o barcă în loc de o rachetă, a cărei traiectorie de zbor poate fi urmărită, aflarea originii acesteia s-ar putea dovedi aproape imposibilă.

Anunțarea publică a unei astfel de planificări defensive, spun experții în domeniul nuclear, poate descuraja Moscova, permițându-i să afle că Washingtonul poate demasca o potențială operațiune sub steag fals în care ar acuza Kievul de un astfel de atac.

În toamna anului trecut, Rusia, fără a oferi nicio dovadă, a afirmat că Ucraina intenționează să detoneze o bombă menită să împrăștie material radioactiv, o așa-numită bombă murdară. Washingtonul a avertizat că Kremlinul încerca să creeze un pretext pentru a escalada războiul.

„În cazul în care o urgență nucleară ar avea loc în Ucraina, fie că ar fi vorba de o emisie de radiații de la un reactor nuclear sau de detonarea unei arme nucleare, analizele științifice ar fi furnizate rapid autorităților guvernamentale americane și centrelor de decizie din Ucraina și din regiune pentru a lua decizii acționabile, în cunoștință de cauză din punct de vedere tehnic, pentru a proteja sănătatea și siguranța publică”, a mai transmis agenția.

Edwin Lyman, expert în energie nucleară la Union of Concerned Scientists, care a monitorizat îndeaproape războiul din Ucraina, a declarat că un oficial federal i-a vorbit despre un posibil scenariu de amenințare la adresa reactoarelor. Acesta presupune că Rusia, dacă ar suferi o înfrângere umilitoare și s-ar retrage din Ucraina, ar putea riposta trăgând asupra unui reactor sau a zonelor de depozitare a combustibilului uzat al acestuia pentru a elibera o radioactivitate ridicată în mediul înconjurător.

„Acesta este unul dintre cele mai mari pericole. Dacă ar vrea să facă nelocuibilă o cât mai mare parte din zona rurală, acele reactoare ar putea deveni ținte”, a spus el.

La scurt timp după începerea invaziei, forțele rusești au preluat controlul asupra centrale nucleare de la Cernobîl, iar trupele rusești au săpat în apropiere, crescând nivelul de radiații din zonă, dar nu suficient pentru a pune în pericol muncitorii.

De asemenea, forțele rusești au capturat cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie , unde se află șase reactoare. Un incendiu a izbucnit în timpul asaltului, dar ofițerii de securitate nu au detectat nicio radiație.

Unul dintre principalele situri ucrainene de cercetare nucleară din Harkov - vastul Institut de Fizică și Tehnologie - a suferit 100 de lovituri de obuze și rachete rusești în primele zile ale conflictului. Salvele au avariat o instalație nucleară utilizată pentru producția de izotopi medicali, dar experții nu au descoperit scurgeri de radiații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…