SUA: Ex-directorul FBI și-a anulat participarea la o acțiune în Los Angeles după ce a aflat că a fost demis

SUA: Ex-directorul FBI și-a anulat participarea la o acțiune în Los Angeles după ce a aflat că a fost demis

James Comey, care a condus până marți Biroul Federal de Investigații (FBI), și-a anulat o intervenție planificată pentru aceeași zi la un eveniment în Los Angeles, la puține ore după ce a aflat că președintele american, Donald Trump, l-a demis din funcție, informează Los Angeles Times, preluat de agenția EFE.

Cotidianul american citează o sursă din FBI care a declarat că demiterea l-a luat pe Comey "prin surprindere" și "nepregătit".

Acesta era anunțat ca vorbitor la o acțiune de recrutare de personal organizată marți de FBI, la Hollywood, în Los Angeles, dar și-a anulat în ultimul moment participarea ca urmare a demiterii neașteptate.

Conform descrierii postate pe internet, evenimentul era conceput astfel încât persoanele interesate să lucreze pentru FBI să poată vorbi și să-și clarifice nelămuririle cu agenți și diverși șefi ai Biroului.

Președintele american, Donald Trump, l-a demis marți pe directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, o decizie surpriză care a provocat o undă de șoc la Washington, transmite AFP, care amintește că FBI este instituția însărcinată cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia.

"FBI este una dintre instituțiile noastre cele mai prețuite și respectate și astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar" a apreciat Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă și citat de DPA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a arătat, potrivit EFE, că președintele Donald Trump a acționat în baza "recomandărilor clare" ale ministrului adjunct al Justiției, Rod Rosenstein, și ministrului Justiției, Jeff Sessions" și a subliniat că va începe "imediat" căutarea unui nou director al FBI.

Chiar Trump i-a trimis marți o scrisoare lui Comey, difuzată de presa americană, în care îl informează asupra demiterii "cu efect imediat".

"Deși am apreciat că m-ați informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuși de acord cu analiza Departamentului Justiției conform căreia dumneavoastră nu sunteți capabil să conduceți de o manieră eficace Biroul", arată Trump, citat de AFP.

"Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii", mai arată Trump în scrisoarea către Comey, conform Reuters.

Democrații din Congres au denunțat marți demiterea directorului FBI, James Comey, ca o tentativă posibilă de a submina ancheta în desfășurare asupra unei eventuale înțelegeri secrete între apropiați ai lui Donald Trump și Rusia în timpul campaniei electorale, transmite AFP.

Ex-procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey, 56 de ani, a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

3 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

4 Așa o fi?

5 Ăsta e, probabil, cel mai prost soldat rus! Priviți ce-a făcut după jefuirea unei case din Irpin