SUA: FBI avertizează șoferii asupra riscurilor atacurilor cibernetice la adresa mașinilor moderne

SUA: FBI avertizează șoferii asupra riscurilor atacurilor cibernetice la adresa mașinilor moderne

Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) și Administrația națională pentru siguranța traficului din SUA atrag atenția conducătorilor de autovehicule asupra riscurilor de producere a unor atacuri cibernetice la adresa sistemului de operare al mașinii, conform BBC News și arstechnica.com. Într-un mesaj de informare pentru public, cele două autorități atenționează șoferii să aibă grijă asupra amenințărilor cibernetice care ar putea viza autovehiculele moderne ce beneficiază de noile tehnologii informatice.

Anul trecut, grupul Fiat Chrysler a rechemat în centrele de mentenanță 1,4 milioane de autovehicule după ce un grup de cercetători în securitate cibernetică au demonstrat, pentru revista Wired, cum poate fi preluat controlul asupra sistemului de operare al unui autoturism Jeep, inclusiv asupra volanului și a sistemului de frânare.

''Autovehiculele moderne beneficiază de tehnologii noi pentru a spori măsurile de siguranță în trafic, îmbunătățirea consumului și un comfort sporit'', se precizează în buletinul transmis de FBI pentru publicul larg. În același document, posesorilor de autoturisme le sunt oferite câteva sfaturi pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri cibernetice: ''să mențină sistemul de operare actualizat la zi, să urmărească atenționările transmise de producătorul auto privind eventualele rechemări la centrele de reparații, să aibă grijă atunci când fac modificări la programul informatic de operare al mașinii și să știe permanent care sunt persoanele care au acces fizic la autoturismele lor''.

Producătorii General Motors și BMW au distribuit actualizări ale programelor care operează calculatorul central al unor modele ale autovehiculelor lor pentru a reduce riscul producerii unor atacuri cibernetice, conform arstechnica.com. Peste 2,2 milioane de modele BMW aveau o vulnerabilitate informatică prin care hackerii puteau debloca sistemul de închidere centralizată al mașinii și să pătrundă în autoturism. În cazul autovehiculului Chevrolet Volt, cei de la General Motors au distribuit o actualizare prin intermediul aplicației mobile proprii pentru a elimina astfel posibilitatea ca hackerii să deblocheze ușile mașinii și să pornească de la distanță motorul mașinii, scrie arstechnica.com.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

4 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?

5 Așa o fi?