SUA: Fostul director de campanie al lui Trump ar putea fi condamnat joi la până la 24 de ani de închisoare

SUA: Fostul director de campanie al lui Trump ar putea fi condamnat joi la până la 24 de ani de închisoare

Fostul directorul de campanie al preşedintelui american Donald Trump, Paul Manafort, găsit vinovat de multiple fraude în august anul trecut, în cadrul primului proces lansat în marja anchetei privind ingerinţa rusă în alegerile din SUA din 2016, ar putea fi condamnat joi la până la 24 ani de închisoare, relatează AFP şi dpa. Manafort, în vârstă de 69 de ani, şi-ar putea petrece aşadar restul zilelor după gratii.

Avocaţii fostului lobbyist i-au cerut judecătorului federal din Virginia care va anunţa joi sentinţa să aibă în vedere atât faptul că acesta a cooperat cu procurorul special însărcinat cu ancheta rusă, Robert Mueller, cât şi vârsta sa înaintată, sănătatea fragilă şi riscul scăzut de a recidiva.

Robert Mueller i-a respins argumentele într-un document remis marţi judecătorului T.S. Ellis, afirmând că Manafort încearcă să "dea vina pe alţii", nu a demonstrat că nu poate beneficia de un tratament adecvat în închisoare şi prezintă "risc de recidivă".

În cursul unei audieri de procedură, Manafort, cunoscut pentru înclinaţia sa pentru lux - odată ar fi dat 15.000 de dolari pe o vestă de piele de struţ - a apărut în sală în fotoliu rulant şi zeghe, iar avocaţii săi insistă că suferă de gută şi are remuşcări.

Cele două decenii de închisoare care planează asupra lui Manafort ar reprezenta pedeapsa pentru mai multe fraude financiare în legătură cu care a fost condamnat în august 2018, între care faptul că a ascuns de fisc peste 55 milioane de dolari în zeci de conturi în străinătate şi că a minţit băncile în legătură cu situaţia sa financiară pentru a obţine împrumuturi.

Procurorul Mueller a demonstrat de asemenea că Manafort a încălcat legislaţia privind activităţile de lobby în contextul unor servicii acordate fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, faptă pentru care urmează să-şi afle sentinţa la 13 martie. În septembrie, fostul lobbyist a acceptat să pledeze "vinovat" în acest al doilea caz, dar ulterior procurorii l-au acuzat că nu şi-a respectat angajamentele şi a continuat să-i mintă pe anchetatori, mai ales în ce priveşte relaţiile sale cu un fost asociat, Konstantin Kilimnik, bănuit de SUA de legături cu serviciile de informaţii ruse.

Totuşi, Paul Manafort ar putea beneficia de o graţiere din partea preşedintelui Trump, care în noiembrie anul trecut a elogiat "curajul" fostului său director de campanie, unul dintre puţinii oameni care, susţine liderul de la Casa Albă, au rezistat presiunilor lui Mueller, acuzat în repetate rânduri de şeful statului că duce o "vânătoare de vrăjitoare". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale