SUA: Guvernatorul din Florida a promulgat o lege care combate ''cenzura'' practicată de reţelele sociale

SUA: Guvernatorul din Florida a promulgat o lege care combate ''cenzura'' practicată de reţelele sociale

Guvernatorul statului american Florida, Ron DeSantis, a promulgat luni o lege care autorizează amendarea companiilor de tehnologie precum Twitter şi Facebook în cazul în care blochează conturile candidaţilor politici, aşa cum s-a întâmplat cu fostul preşedinte Donald Trump, relatează AFP.

DeSantis, politician republican considerat unul dintre posibilii candidaţi la alegerile prezidenţiale din 2024, a explicat că noua măsură face parte din "lupta împotriva cenzurii (din partea) marilor companii tehnologice".

"Mulţi din statul nostru au fost supuşi acestei cenzuri şi altor comportamente tiranice în Cuba şi Venezuela", a declarat guvernatorul, referindu-se la numeroşii alegători din Florida originari din cele două ţări latino-americane.

"Dacă cenzorii din Big Tech aplică reguli în mod inegal, pentru a discrimina în favoarea ideologiei dominante în Sillicon Valley, va trebui să dea socoteală", a adăugat DeSantis.

Donald Trump a fost exclus de pe Twitter şi Facebook pentru comentarii sale după asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie, aminteşte AFP.

Noua lege din Florida, SB 7072, care intră în vigoare la 1 iulie, prevede amenzi de până la 250.000 de dolari pe zi pentru platformele care blochează contul unui candidat la un post la nivel de stat.

Legislaţia le permite între altele locuitorilor din Florida care se consideră "trataţi în mod injust" de companiile de tehnologie să le dea în judecată şi să ceară despăgubiri financiare.

În schimb, militanţii pentru drepturi civice au denunţat SB 7072 ca fiind contrară Primului amendament al Constituţiei SUA, referitor la libertatea de exprimare.

"Când vine vorba despre libertatea de exprimare, un site nu este cu nimic diferit de un ziar: are dreptul fundamental de a hotărî ce discurs să autorizeze şi pe care să nu-l autorizeze (să apară) pe platformă", a apreciat Corbin Barthold, reprezentant al grupului TechFreedom. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /