SUA: Guvernatorul statului Arkansas a semnat legea care interzice o procedură comună de avort

SUA: Guvernatorul statului Arkansas a semnat legea care interzice o procedură comună de avort

Guvernatorul statului american Arkansas, Asa Hutchinson, a semnat joi legea care interzice o procedură comună de avort în al doilea trimestru al sarcinii, aceasta fiind una dintre cele mai restrictive legislații în domeniu din Statele Unite, transmite Reuters.

Actul normativ, care va intra în vigoare ulterior în cursul acestui an, interzice dilatarea colului uterin și evacuarea fătului, o practică despre care susținătorii avortului susțin că este cea mai sigură metodă de a pune capăt unei sarcini, dar pe care avocații legislației o califică drept 'barbară'.

Activiștii anti-avort au afirmat că această lege constituie obiectivul lor cel mai important în actuala sesiune legislativă. În contextul în care republicanii dețin controlul în ambele camere ale Adunării Generale (forul legislativ) din Arkansas, proiectul de lege a întâmpinat o opoziție minoră.

Legi aproape identice au fost adoptate în statele Mississippi și Louisiana, iar legi similare din Kansas, Oklahoma și Alabama urmează să fie puse în aplicare după ce inițial au fost contestate în instanță, potrivit Institutului Guttmacher, care monitorizează legislația privind avortul.

Opozanții noi legi privind avortul din Arkansas au promis că vor contesta actul normativ, despre care au estimat că nu va fi funcțional.

''Legea pune un obstacol nejustificat asupra dreptului constituțional al femeii de a efectua un avort în al doilea trimestru de sarcină și cred că legislativul știe acest lucru, dar nu îi pasă'', a afirmat Rita Sklar, avocat pentru filiala din Arkansas a Uniunii americane pentru drepturile civile.

Guvernatorul Asa Hutchinson, politician republican, a afirmat că în opinia sa Curtea Supremă a Statelor Unite va susține legea, dacă i se va oferi ocazia.

Departamentul Sănătății din Arkansas a anunțat că procedura comună de avort a fost folosită în 683 dintre cele 3.771 de avorturi înregistrate în anul 2015 în acest stat american.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”