SUA: Guvernatorul statului New York a promis școlarizarea gratuită în universitățile publice

SUA: Guvernatorul statului New York a promis școlarizarea gratuită în universitățile publice

Guvernatorul statului american New York a promis luni școlarizarea gratuită în universitățile publice, reluând o idee a senatorului Bernie Sanders care i-a adus acestuia o reală popularitate în rândul tinerilor în timpul campaniei prezidențiale, relatează AFP.

"În ziua de azi, mersul la universitate este o etapă obligatorie, dacă se dorește cu adevărat succesul", a declarat guvernatorul democrat Andrew Cuomo, amintind că studenții din Statele Unite se îndatorează cu până la 30.000 de dolari, în medie, pentru a-și finanța studiile.

"Statul New York va lansa anul acesta bursa Excelsior: dacă proveniți dintr-o familie care câștigă mai puțin de 125.000 de dolari pe an, universitatea va fi gratuită", a explicat el, adăugând că "acesta va fi primul astfel de program din Statele Unite (...) și ar trebui să servească drept semnal pentru întreaga țară".

Cuomo a prezentat propunerea într-un discurs rostit la una dintre universitățile publice din Queens, la New York, în prezența lui Sanders, care l-a felicitat.

Chiar dacă cele mai prestigioase universități din New York, cum ar fi Cornell, Columbia și New York University, sunt private, acest stat american de aproape 20 de milioane de locuitori se poate mândri și cu universități publice reputate precum universitățile din Buffalo și Albany sau Fashion Institute of Technology din New York.

Taxele de studiu la universitățile publice sunt cu mult mai mici decât cele de la Columbia sau NYU, însă ajung la circa 6.500 de dolari pe an pentru rezidenți.

Guvernatorul nu a detaliat însă propunerea de finanțare, care trebuie aprobată de adunarea legislativă a statului.

El a estimat însă că programul va costa circa 163 de milioane de dolari pe an, iar numărul de familii care ar putea beneficia de el ar fi de circa un milion. De asemenea, guvernatorul a declarat că programul va începe în 2017 cu familiile cu venituri anuale mai mici sau egale cu 100.000 de dolari anual, urmând să ruleze în regim complet în anul școlar 2018.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro