SUA: Hillary Clinton, întrebată de președintele unei comisii dacă ''Guccifer'' i-a spart contul de email

SUA: Hillary Clinton, întrebată de președintele unei comisii dacă ''Guccifer'' i-a spart contul de email

Un senator republican a întrebat-o pe Hillary Clinton dacă știe dacă e-mailurile sale au fost piratate de hackerul român Marcel Lehel Lazăr, cunoscut drept ''Guccifer'', primul care a dezvăluit că fostul secretar de stat al SUA a folosit un server privat, a relatat miercuri a site-ul Newsmax.com.

În scrisoarea trimisă marți lui David Kendall, avocatul dnei Clinton, președintele Comisiei pentru justiție a Senatului SUA, Chuck Grassley (republican, Iowa) s-a referit la un interviu ''Meet the Press'' pe care ea l-a dat duminica trecută și în care și-a reiterat pozițiile anterioare că dorește să răspundă ''la orice întrebare'' legată de server.

''Sper că aceasta înseamnă că dumneavoastră vă reconsiderați refuzul de a răspunde la întrebări pe care vi le-am pus, prin avocatul dumneavoastră'', a afirmat Grassley, referindu-se la o întrebare din ianuarie în această problemă. ''Sper, de asemenea, că aceasta înseamnă că veți răspunde pe larg la scrisoare'', a adăugat el.

Biroul Federal de Investigații (FBI) își continuă ancheta în legătură cu serverul privat de e-mail al dnei Clinton și s-ar putea ca favorita la nominalizarea pentru învestitura democrată în vederea alegerilor prezidențiale din SUA să fie interogată de către anchetatori.

''Guccifer'', pe numele său adevărat Marcel Lehel Lazăr, a fost extrădat luna trecută în SUA . El a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracțiuni informatice în Statele Unite.

''Comunicatul public al dlui Lazăr despre e-mailurile piratate dintre Sidney Blumenthal și dumneavoastră a fost prima dezvăluire publică despre adresa dumneavoastră @clintonemail.com'', afirmă Grassley în scrisoare. El menționează relatările din presă potrivit cărora se bănuiește că Lazăr a spart conturile de e-mail ale fostului secretar de stat Colin Powell, Blumenthal și ale altora.

''Din documentele judiciare și din presă nu este clar dacă dl Lazăr chiar a încercat să vă spargă contul @clintonemail.com sau doar a avut un acces indirect la e-mailul dumneavoastră prin intermediul contului lui Blumenthal'', spune Grassely.

''Într-un interviu, dl Lazăr a pretins că are 'mesajele pe care Hillary Clinton le-a primit când era secretar de stat, cu notele CIA citite de ea și de alte două persoane din guvernul american'. 'Obișnuiam să-i citesc mesajele timp de șase-șapte ore''', adaugă Grassley în scrisoare, care citează declarațiile lui Guccifer.

În ianuarie 2014, Lazăr a început să-și execute pedeapsa de șapte ani de închisoare în România pentru spargerea mai multor conturi de e-mail ale mai multor înalți oficiali, inclusiv cel al șefului SRI.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”