SUA impune restricțiii de mișcare diplomaţilor săi din Israel pe fondul amenințării Iranului. Avertisment de călătorie al MAE francez

SUA impune restricțiii de mișcare diplomaţilor săi din Israel pe fondul amenințării Iranului. Avertisment de călătorie al MAE francez

Statele Unite au anunţat joi că impun restricții asupra deplasării personalului său diplomatic în Israel din motive de securitate, pe fondul temerilor de represalii iraniene la un atac pus pe seama Israelului în Siria, relatează AFP.

Statele Unite au anunţat joi că restrâng mişcările personalului său diplomatic în Israel din motive de securitate, pe fondul temerilor de represalii iraniene la un atac pus pe seama Israelului în Siria, notează AFP.

„Ca măsură de precauţie, angajaţilor administraţiei americane şi membrilor familiei acestora nu li se permite să călătorească în afara zonelor Tel Aviv, Ierusalim şi Beersheba până la noi ordine", potrivit unei notificări emise de Ambasada Statelor Unite la Ierusalim.

Personalului guvernului american i se permite, totuşi, „să tranziteze între aceste trei zone pentru deplasări personale”, potrivit notificării.

Ambasada americană nu a oferit nicio explicaţie pentru notificare, care intervine la peste şase luni de la începerea războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, dar a subliniat că „mediul de securitate rămâne complex şi poate evolua rapid, în funcţie de situaţia politică şi evenimente recente".

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat miercuri că Iranul „ameninţă să lanseze un atac important împotriva Israelului", drept represalii la un atac mortal atribuit Israelului care a vizat consulatul iranian din Damasc la 1 aprilie.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a insistat miercuri că Israelul va fi "pedepsit" după acest atac.

Israelul se pregătește pentru un atac iminent din partea Iranului

Israelul se pregătește pentru un atac direct din partea Iranului Israelului în următoarele 24 - 48 de ore, potrivit unei persoane la curent cu această chestiune, a relatat Wall Street Journal.

O persoană informată de conducerea iraniană a declarat însă că, deși sunt discutate planuri de atac, nu a fost luată nicio decizie.

De partea cealaltă, forțele de apărare israeliene (IDF) și Mossad au aprobat planuri de atac asupra Iranului în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul iranian.

Potrivit WSJ, Gardienii Revoluţiei ar fi prezentat planuri operaționale liderului suprem Ali Khamenei. Un consultant din cadrul Gărzilor a declarat că printre opțiuni se numără un atac cu rachete cu rază medie de acțiune.

Doi oficiali americani au declarat pentru CBS News, partenerul american al BBC, că un atac ar putea avea loc curând, chiar vineri.

Un oficial neidentificat a apreciat că atacul ar putea include peste 100 de drone, zeci de rachete de croazieră și poate și rachete balistice și va viza ținte militare din Israel.

Un general american însărcinat cu problemele Orientului Mijlociu se află în Israel pentru a discuta cu înalţi responsabili militari la faţa locului despre „ameninţările la adresa securităţii în regiune” într-un context de escaladare cu Iranul, a anunţat joi Departamentul Apărării al Statelor Unite, notează AFP.

Generalul Michael Erik Kurilla urmează să se întâlnească în Israel cu „lideri importanţi ai armatei israeliene şi să discute despre ameninţările actuale la adresa securităţii în regiune", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Potrivit acestuia, această vizită prevăzută înaintea ameninţărilor iraniene a fost devansată "din cauza recentelor evoluţii".

Avertisment MAE francez: Francezii trebuie să evite deplasările în Iran, Liban, Israel şi teritoriile palestiniene

Şeful diplomaţiei franceze Stéphane Séjourné "le recomandă francezilor să evite în mod imperativ să se deplaseze în zilele următoare în Iran, Liban, Israel şi în teritoriile palestiniene", a anunţat vineri anturajul său pentru AFP.

Decizia intervine în condiţiile în care Iranul ameninţă că va lovi Israelul, căruia îi atribuie un atac comis la 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, şi a fost luată în timpul unei "reuniuni de criză", precizează ministrul.

El a cerut de asemenea "întoarcerea familiilor agenţilor diplomatici din Teheran", precum şi interzicerea misiunilor funcţionarilor francezi în aceste ţări.

Blinken cere ca Iranul să fie descurajat cu privire la un atac împotriva Israelului

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit la telefon cu omologii săi chinez, turc şi saudit, cerându-le să facă presiuni asupra Iranului împotriva oricărui atac care vizează Israelul, a anunţat joi Departamentul de Stat, relatează AFP.

„Nimeni nu este interesat de o escaladare" în regiune şi „toate ţările ar trebui să ceară Iranului să nu întreprindă o escaladare", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Blinken a vorbit la telefon cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant „pentru a reitera sprijinul nostru puternic faţă de Israel în faţa acestor ameninţări", a spus Miller.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a afirmat că Washingtonul a "avertizat" Iranul cu privire la potenţiale atacuri împotriva Israelului.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că sprijinul său pentru Israel este "neclintit" în faţa ameninţărilor cu represalii din partea Iranului după un atac împotriva consulatului iranian din Damasc.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a dat asigurări miercuri că Israelul va fi "pedepsit" după atacul din 1 aprilie asupra consulatului iranian.

Un astfel de atac ar reprezenta „o extindere semnificativă" a conflictului care se desfăşoară în prezent între Israel şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, unde peste 33.000 de oameni din enclavă şi-au pierdut viaţa până acum.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...