SUA: Jared Kushner, vizat de ancheta lui Robert Mueller pentru legături comerciale cu companii ruse şi chineze

SUA: Jared Kushner, vizat de ancheta lui Robert Mueller pentru legături comerciale cu companii ruse şi chineze

Procurorul special Robert Mueller, care investighează amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA, investighează eforturile lui Jared Kushner, ginerele preşedintelui Donald Trump, de a atrage capital străin, inclusiv rus şi chinez, pentru afacerile sale imobiliare, în timpul perioadei de tranziţie prezidenţială, a informat luni presa americană, relatează AFP.

Echipa procurorului Mueller examinează discuţiile lui Jared Kushner avute în timpul tranziţiei prezidenţiale pentru a obţine capital pentru clădirea sa de birouri de pe 666 Fifth Avenue din New York, aflată în proprietatea companiei sale Kushner Companies, după dificultăţi financiare, a informat CNN, citând surse apropiate investigaţiei.

Potrivit CNN, anchetatorii procurorului special nu au contactat încă societatea Kushner Compagnies, iar motivele atenţiei acordate investitorilor străini nu sunt clare.

"De la începutul cooperării în anchetă a lui Kushner, nu a existat nicio întrebare sau solicitare de documente privind afacerile imobiliare de pe 666 Fifth Avenue sau ale Kushner Companies", a declarat pentru CNN avocatul lui Jared Kushner, Abbe Lowell.

"Nu ar exista niciun motiv pentru a pune la îndoială aceste tranzacţii comerciale normale", a adăugat avocatul.

În timpul perioadei tranziţiei prezidenţiale, Jared Kushner a jucat un rol-cheie, în special în contactele cu guvernele străine ale echipei de tranziţie, indicând că a discutat cu peste 50 de persoane din 15 ţări.

La o săptămână după alegerile din 8 noiembrie 2016, Jared Kushner s-a întâlnit cu oficiali - inclusiv cu preşedintele Wu Xiaohui - ai grupului chinez Anbang Insurance, potrivit cotidianului New York Times.

Potrivit ziarului, preşedintele Anbang Insurance şi Jared Kushner au fost aproape de încheierea unui acord de investiţii pentru compania sa imobiliară de pe 666 Fifth Avenue din partea conglomeratului chinez, însă discuţiile au eşuat în cele din urmă.

Ancheta lui Robert Mueller investighează de asemenea alte negocieri privind aceeaşi clădire de birouri, în special cu fostul premier al Qatarului, Hamad ben Jassim al-Thani, potrivit revistei online The Intercept. Şi aceste negocieri ar fi eşuat.

O altă întâlnire care interesează anchetatorii, potrivit Washington Post, este cea între Jared Kushner şi Serghei Gorkov, preşedintele băncii de stat ruse Vneşeconombank (VEB). În timpul audierii sale în iulie în Congres, ginerele lui Donald Trump a afirmat că întâlnirea a fost consacrată exclusiv chestiunilor legate de guvern.

Jared Kushner, moştenitor al unei companii imobiliare înfiinţată de tatăl său, a cumpărat imobilul de pe 666 Fifth Avenue în 2007, însă criza imobiliară l-a forţat să cedeze unui alt grup imobiliar, Vornado Realty Trust, 49,5% din acţiuni.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vor să facă și la CCR ce-au făcut la TVR? / Liviu Avram ridică preșul de pe un rahat vârât sub el de actuala Put…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Sau a început procesul de demolare a soclului pe care stă „statuia” președintelui?

4 „Femeia fantastică”, actrița israeliană Gal Gadot, fost soldat, provoacă scandal

5 Fosta primăriță din Goteborg, al doilea cel mai mare oraș al Suediei, e acum șofer pe mașina de gunoi