SUA: Jeff Sessions, confirmat de Senat în postul de procuror general

SUA: Jeff Sessions, confirmat de Senat în postul de procuror general

Senatul Statelor Unite l-a confirmat miercuri pe republicanul Jeff Sessions în postul de procuror general (ministru al Justiției) în guvernul lui Donald Trump, transmit agențiile internaționale de presă.

Senatorul de Alabama a fost votat de 52 dintre colegi, față de 47 împotrivă, cvasi-totalitatea grupului democrat votând "nu", relevă AFP, care adaugă că majoritatea republicană a fost unită în favoarea nominalizării, anunțată din 18 noiembrie.

Acest ultraconservator de 70 de ani a fost primul senator care s-a alăturat candidatului Donald Trump în timpul alegerilor primare republicane din 2016.

Procurorul general supervizează FBI (poliția federală), cei 93 de procurori federali din SUA, precum și Biroul de alcool, tutun, arme de foc și explozivi (ATF), administrația penitenciară, Marshals Service (USMS), specializat în căutarea fugarilor, și agenția de luptă antidrog (DEA).

Pe 10 ianuarie, în debutul audierii sale de confirmare în Senat, senatorul Sessions s-a angajat să protejeze drepturile minorităților și mai ales ale afroamericanilor, în contextul acuzațiilor de rasism care i-au fost aduse, relata atunci AFP.

'Înțeleg în profunzime istoria drepturilor civile și impactul teribil pe care discriminarea necontenită și sistemică, precum și restricțiile asupra dreptului de vot l-au avut asupra surorilor și fraților noștri afroamericani', a declarat la acel moment senatorul conservator.

Evenimentul, foarte mediatizat, a fost perturbat de manifestanți ai grupului Code Pink și de un bărbat deghizat în militant al organizației rasiste Ku Klux Klan, purtând cagulă și robă albe. 'Nu puteți să mă arestați! Ce, trebuie să aștept învestitura?', le-a strigat acesta polițiștilor care încercau să-l dea afară din incintă.

Jeff Sessions este reprezentantul de frunte al opoziției față de imigrație din Senat, unde este prezent din 1997.

Numirea sa a creat nemulțumiri și din cauza unor afirmații cu conotații rasiste făcute în anii 1980, pe când era procuror federal în statul conservator Alabama, și care l-au împedicat să fie confirmat într-un post de judecător federal.

Stânga va încerca, așadar, nota în ianuarie AFP, să obțină garanții din partea lui Sessions în privința drepturilor civile și împotriva violențelor poliției asupra comunității de culoare.

După declarația de început, senatorul a ținut să răspundă acestor îngrijorări, mergând până la a spune că înțelege 'apelurile la justiție și la egalitate ale comunității LGBT'.

'O prioritate specială va fi aplicarea fermă a legilor noastre pentru a asigura accesul total al fiecărui alegător american la urne, fără obstacole sau discriminări', a subliniat Jeff Sessions, în contextul în care, în fostul Sud segregaționist, republicanii au restrâns accesul la vot în ultimii ani, spre exemplu prin închiderea unor secții sau făcând obligatorie prezentarea unui document de identitate.

În rest, viitorul ministru al justiției a adoptat un ton marțial împotriva delincvenței, mai ales a infractorilor care fac uz de arme de foc.

În plus, el a dat garanții privind independența sa față de Donald Trump: ministrul justiției, a spus Sessions, 'trebuie să fie capabil să spună ''nu'' președintelui dacă acesta merge prea departe. Nu poate aproba cu ochii închiși fiecare idee a președintelui'.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Evelin Ceciu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?