SUA: Joe Biden denunţă ''plaga'' rasismului în cazul uciderii lui George Floyd

SUA: Joe Biden denunţă ''plaga'' rasismului în cazul uciderii lui George Floyd

Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden a denunţat vineri ''plaga'' ''rasismului instituţional'' din Statele Unite, cerând să se facă dreptate în cazul George Floyd, un bărbat de culoare ucis de un poliţist alb la Minneapolis, relatează AFP.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a făcut aluzie, fără a-l numi, la preşedintele republican Donald Trump, cu care se va confrunta în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

''Acum nu este momentul pentru mesaje incendiare pe Twitter. Nu este momentul pentru a încuraja violenţa'', a declarat Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, în timp ce reţeaua Twitter a şters vineri un mesaj al preşedintelui american, apreciind că încalcă liniile directoare ale reţelei cu privire la promovarea violenţei.

''Trecem printr-o criză naţională. Avem nevoie de conducere reală în acest moment. Un leadership care duce la dialog, astfel încât să putem dezrădăcina rasismul instituţional'', a explicat el.

Candidatul democrat a afirmat că a vorbit cu familia lui George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, a cărui moarte, luni, în timpul unei arestări la Minneapolis, filmată de trecători, a stârnit indignare şi proteste care au escaladat în violenţe la Minneapolis.

"Vă promit, vom face tot ce ne stă în putere ca să se facă dreptate", a spus Joe Biden într-un discurs filmat la locuinţa sa din Wilmington, Delaware.

''Păcatul iniţial al acestei ţări pătează încă naţiunea noastră'', a spus Joe Biden, referindu-se la sclavie.

''Este timpul să ne confruntăm cu plaga din ţara noastră'', a menţionat el, cerând ''o adevărată reformă a poliţiei''.

Dacă americanii nu abordează ''rana iniţială, nu ne vom vindeca niciodată. (...) Este în joc sufletul Americii'', a subliniat el.

Joe Biden este foarte popular în rândul electoratului de culoare, căruia îi datorează revenirea spectaculoasă în alegerile primare democrate din această iarnă, care l-au propulsat spre victorie.

Poliţistul Derek Chauvin din Minneapolis a fost arestat vineri în legătură cu moartea, în această săptămână, a lui George Floyd, un afroamerican al cărui deces a declanşat proteste în întreaga ţară, notează DPA, Reuters şi AFP.

Decizia de a-l aresta pe Chauvin a fost luată după o a treia noapte de proteste violente din Minneapolis, în urma apariţiei, marţi, a unei înregistrări video în care poliţistul alb poate fi văzut ţinând genunchiul pe gâtul lui Floyd mai multe minute în timp ce acesta, culcat la pământ, îi spune că nu poate să respire. Floyd a murit la scurtă vreme după aceea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”