SUA: Justiția a validat înțelegerea prin care Trump acordă despăgubiri de peste 20 milioane de dolari ex-studenților ''universității'' sale

Un judecător din statul american California a aprobat acordul financiar amiabil între Donald Trump și foști studenți ai defunctei sale Trump University, o înțelegere prin care aceștia vor primi despăgubiri de peste 20 milioane de dolari, transmite AFP.

În jur de 4.090 de persoane sunt vizate de această decizie, care pune capăt unui număr de trei proceduri judiciare referitoare la Trump University, care a funcționat între 2005 și 2011.

Înțelegerea, care evită un proces pentru actualul președinte, fusese anunțată la mijlocul lunii noiembrie.

Două acțiuni în nume colectiv au fost declanșate de foști studenți care afirmau că au fost înșelați printr-o publicitate mincinoasă.

Donald Trump și defuncta sa inițiativă lucrativă erau acuzați că au înșelat mii de persoane care au plătit fiecare până la 35.000 de dolari pentru a învăța strategiile de investiții imobiliare ale magnatului promise de acest program, care nu emitea însă diplome recunoscute.

Într-o a treia procedură judiciară, la inițiativa procurorului statului New York, Eric Schneiderman, Trump University era acuzată că a ''escrocat new-yorkezi care munceau din greu''.

În 2010, Trump University și-a schimbat denumirea în Trump Entrepreneur Initiative, iar ulterior în același an a înștiințat Departamentul pentru Educație al statului New York că și-a încetat funcționarea.

Din suma acordată vineri, 4 milioane de dolari vor merge către biroul procurorului din statul New York, iar restul de 21 milioane către foștii studenți.

Verdictul de vineri a fost pronunțat de judecătorul Gonzalo Curiel, acuzat de Donald Trump în campania prezidențială de lipsă de imparțialitate în virtutea originilor sale mexicane.

Președinții americani nu sunt protejați față de procese civile pentru fapte ce preced preluarea mandatului sau care nu au legătură cu îndatoririle prezidențiale, un precedent fiind stabilit de Curtea Supremă în 1997 în procesul intentat de Paula Jones, pentru hărțuire sexuală, președintelui de atunci, Bill Clinton. Acesta a fost obligat să dea o depoziție, dar a ajuns la o înțelegere cu reclamanta înainte ca dosarul să ajungă în instanță.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

5 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume