SUA: Liderii democrați cheamă la luptă împotriva urii, după violențele rasiste din Virginia

SUA: Liderii democrați cheamă la luptă împotriva urii, după violențele rasiste din Virginia

Fostul președinte Barack Obama și fosta candidată la președinție Hillary Clinton, principali exponenți ai Partidului Democrat din SUA, au făcut apel duminică la luptă împotriva urii după episoadele de violență rasială care au avut loc sâmbătă în statul american Virginia (sud), informează EFE.

"Pentru că iubirea ajunge mult mai ușor în inima omului decât opusul său", a scris Obama pe contul său de Twitter — citând cuvintele laureatului premiului Nobel pentru pace, fostul președinte sud-african Nelson Mandela — ca reacție la incidentele generate de un marș al naționaliștilor albi care s-au ciocnit cu protestatari antirasiști în statul Virginia.

Continuând să-l citeze pe Mandela, Obama a mai scris că "nimeni nu se naște urând alte persoane pentru culoarea pielii lor sau pentru religia lor" și a adăugat, completând tot cu cuvintele fostului lider sud-african: "Oamenii învață să urască, iar dacă pot învăța ura, pot învăța și iubirea".

La rândul ei, Hillary Clinton le-a cerut liderilor politici "să transmită mesaje puternice și să fie hotărâți în faptele lor". "Incitarea la ură care ne-a adus aici este tot atât de reală și de condamnabilă precum (prezența) naționaliștilor albi pe străzile noastre", a mai scris fostul secretar de stat pe contul ei de Twitter.

EFE amintește că președintele american Donald Trump a fost foarte criticat pentru că a omis să se refere explicit la naționaliștii albi, în prima sa reacție, de sâmbătă, la incidentul din Virgina. "Condamnăm în termenii cei mai duri această demonstrație atroce de fanatism, rasism și violență din numeroase părți. Numeroase părți", a declarat sâmbătă Trump într-o scurtă intervenție pe tema incidentelor din Charlottesville, oraș în care se află Universitatea Virginia și care este situat la circa 300 kilometri distanță de Washington.

Răspunsul fostului vicepreședinte al SUA, Al Gore, la cuvintele lui Trump a fost mult mai contondent decât declarațiile lui Obama și Clinton. "Domnule președinte, pentru binele țării, vă cer să încercați din nou (...) Vă invit să vă gîndiți ce înseamnă o revenire a Ku Klux Klan și a mișcării naziste care mărșăluiește și provoacă acest tip de ură. Țara ar fi mai bine slujită dacă președintele se prezintă din nou în fața poporului și se gândește la o declarație mai bine elaborată și mai potrivită despre ceea ce credem că se întâmplă în Statele Unite și despre cum putem progresa", a declarat Gore, care a candidat și el în trecut la președinția SUA.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

4 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina