SUA: Lockheed Martin începe dezvoltarea unei rachete hipersonice

SUA: Lockheed Martin începe dezvoltarea unei rachete hipersonice

Pentagonul s-a lansat oficial în cursa hipersonică, însărcinând producătorul de armanent Lockheed Martin să dezvolte prima rachetă americană capabilă să zboare cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, relatează AFP joi.

Pentagonul a anunţat miercuri că a atribuit Lockheed Martin un contract de până la 928 milioane de dolari pe termen nedeterminat pentru proiectarea, dezvoltarea, testarea unei rachete hipersonice aer-sol. Noul şef pentru cercetare şi dezvoltare al Pentagonului, Michael Griffin, subliniase cu o zi înainte că rachetele hipersonice sunt de acum prioritatea nr.1 a Apărării americane.

'După părerea mea, cel mai semnificativ avans al adversarilor noştri este dezvoltarea de către China a ceea ce este astăzi un sistem extrem de avansat de lovituri convenţionale cu o rază de acţiune de mai multe mii de kilometri', a declarat el în timpul unei audieri în Congres.

Cu actualele capacităţi ale SUA, 'nu vom vedea că aceste lucruri ne vin deasupra", a avertizat Griffin, fost inginer NASA. Odată ce sistemele antirachetă americane le-au detectat, 'vom avea foarte puţin timp să răspundem', atenţionează el.

Beijingul tocmai a anunţat că oamenii săi de ştiinţă sunt pe cale să construiască un tunel aerodinamic foarte puternic destinat pentru proiectarea de avioane şi rachete capabile să zboare cu mai mult de 12.000 km/oră, de 10 ori viteza sunetului.

De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat la începutul lunii martie noile sale arme 'invincibile', între care noile rachete de croazieră hipersonice.

La puţin timp după aceea, Rusia a anunţat că a efectuat cu succes un test cu aşa-numita rachetă hipersonică 'Kinjal' ('Pumnal'), spunând că 'nu există un echivalent al rachetei "Kinjal" în lume'.

'Dezvoltarea armelor hipersonice în China ne-a depăşit', a recunoscut recent în faţa Congresului amiralul Harry Harris, şeful comandamentului militar american pentru Pacific (Pacom). 'Am rămas în urmă', a constatat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...