SUA: Mike Pompeo afirmă sprijinul SUA pentru o anchetă independentă a scrutinului prezidenţial din Belarus

SUA: Mike Pompeo afirmă sprijinul SUA pentru o anchetă independentă a scrutinului prezidenţial din Belarus

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat joi că Statele Unite susţin investigarea internaţională independentă a "neregulilor electorale" din scrutinul prezidenţial din Belarus şi a avertizat implicit Rusia să nu se amestece în această criză, transmite Reuters.

Condamnând violenţa împotriva protestatarilor şi solicitând eliberarea imediată "a celor reţinuţi pe nedrept", Mike Pompeo a declarat că Washingtonul susţine eforturile internaţionale de investigare a neregulilor electorale şi a abuzurilor asupra drepturilor omului în contextul alegerilor, precum şi a reprimării ulterioare a protestelor.

"Statele Unite susţin alegeri libere şi corecte care reflectă voinţa poporului din Belarus, ca o chestiune de principiu. Alegerile din 9 august nu au îndeplinit acest standard", a declarat Pompeo. El a cerut regimului de la Minsk să accepte oferta OSCE de a media discuţiile cu opoziţia.

Această declaraţie a secretarului de stat american este cea mai puternică a Statelor Unite de când forţele de securitate ale preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko au recurs la violenţă şi au început să aresteze manifestanţi paşnici care au ieşit în stradă cu zecile de mii pentru a protestat împotriva fraudării scrutinului prezidenţial din 9 august.

Pompeo, care a purtat discuţii în februarie, la Minsk, cu Lukaşenko despre normalizarea relaţiilor dintre SUA şi Belarus, a avertizat implicit Rusia, fără a menţiona numele acestui stat, împotriva unei intervenţii în criza din Belarus, cea mai mare criză de după destrămarea URSS în 1991.

"Susţinem angajamentul nostru pe termen lung de a sprijini suveranitatea şi integritatea teritorială a Belarusului, precum şi aspiraţia poporului belarus de a-şi alege liderul şi de a alege
propriul său drum", a spus şeful diplomaţiei americane.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat marţi că este dispus să discute cu omologul său rus Vladimir Putin despre această criză "la momentul potrivit".

Săptămâna trecută, Mike Pompeo a declarat că SUA ar putea lua în considerare adoptarea de sancţiuni la adresa oficialilor din Belarus implicaţi în represiune, măsură adoptată de UE miercuri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”