SUA: Mişcarea extremistă evreiască Kahane nu va mai apărea pe lista organizaţiilor teroriste

SUA: Mişcarea extremistă evreiască Kahane nu va mai apărea pe lista organizaţiilor teroriste

Statele Unite vor scoate de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste un grup extremist evreu legat de fostul rabin Meir Kahane şi un grup militant palestinian, după mai mulţi ani fără violenţă, a declarat duminică un oficial american, transmite AFP.

Departamentul de Stat a informat Congresul american că va înceta să mai folosească termenul terorist pentru a desemna acest grup deoarece Kahane Chai "nu a mai avut legături cu un atac terorist din 2005", a anunţat un oficial american.

Această catalogare fusese contestată în instanţă de grup.

Consiliul Mujahidinilor Shura din împrejurimile Ierusalimului va fi, de asemenea, eliminat de pe această listă. Acest grup jihadist palestinian a fost implicat în atacuri cu rachete în urmă cu zece ani.

Departamentul de Stat a desemnat Kahane Chai drept organizaţie teroristă străină în 1997, la trei ani după ce susţinătorul său Baruch Goldstein a masacrat 29 de palestinieni în oraşul ocupat Hebron din Cisiordania.

Mişcarea este fondată de Kahane, un fost rabin născut în SUA şi fost deputat israelian care a pledat pentru expulzarea arabilor din Israel. Acesta a fost asasinat la New York în 1990.

Aceste eliminări de pe listă "garantează că sancţiunile noastre împotriva terorismului rămân credibile şi actuale", a declarat un oficial al Departamentului de Stat sub protecţia anonimatului."Nu reflectă nicio modificare a politicii cu privire la activităţile anterioare ale acestor organizaţii".

În pofida lipsei de atacuri din partea grupului, rabinul decedat rămâne un erou pentru unii membri ai extremei drepte israeliene, inclusiv pentru deputatul Itamar Ben-Gvir, care a susţinut anexarea Cisiordaniei.

A fi catalogat drept organizaţie teroristă străină reduce foarte mult spaţiul de manevră al acestor organizaţii în Statele Unite, deoarece presupune, spre exemplu, incriminarea sprijinului financiar.

Departamentul de Stat a mai spus că menţine ambele grupuri pe lista mai puţin strictă a teroriştilor globali special desemnaţi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

2 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

3 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

4 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?

5 ULTIMA ORĂ Un nou „măcelar” la comanda trupelor de invazie ale Rusiei