SUA: Noi documente clasificate privind securitatea naţională, scurse pe rețelele de socializare

SUA: Noi documente clasificate privind securitatea naţională, scurse pe rețelele de socializare

Un nou lot de documente clasificate care par să detalieze secrete de securitate naţională ale SUA pe dosare ce merg de la Ucraina şi Orientul Mijlociu până la China, a apărut vineri pe site-urile de socializare, conform New York Times, informează Reuters.

Pentagonul a refuzat să comenteze autenticitatea documentelor.

O scurgere anterioară de documente militare clasificate postate pe reţelele de socializare a oferit informaţii parţiale referitoare la situaţia războiului din Ucraina. Oficialii americani au declarat vineri că la originea acestei scurgeri se află Rusia. Lotul iniţial, care a circulat pe Twitter şi Telegram, datat 1 martie, conţinea documente clasificate ca „Secrete” şi „Top Secrete”. Moscova nu a comentat imediat, potrivit Agerpres.

Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii mai multor documente clasificate militare americane postate pe reţelele de socializare, care oferă o imagine parţială, din urmă cu o lună, a războiului din Ucraina, au declarat vineri trei oficiali americani pentru Reuters. Documentele par să fi fost modificate pentru a reduce numărul victimelor suferite de forţele ruse, au spus oficialii americani, adăugând că evaluările lor sunt informale şi separat de o investigaţie asupra scurgerii în sine. Oficialii americani au vorbit sub condiţia anonimatului având în vedere sensibilitatea chestiunii şi au refuzat să discute documentele în detaliu.

Un oficial prezidenţial ucrainean a declarat vineri că scurgerea de documente conţine o „cantitate foarte mare de informaţii fictive” şi arată ca o operaţiune rusă de dezinformare menită să semene îndoieli despre contraofensiva planificată a Ucrainei.

„Acestea sunt doar elemente standard ale jocurilor operaţionale ale serviciilor de informaţii ruseşti. Şi nimic mai mult”, a spus Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, într-o declaraţie scrisă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani