SUA nu au luat deocamdată o decizie privind o bază militară permanentă în Polonia (secretarul american al apărării)

SUA nu au luat deocamdată o decizie privind o bază militară permanentă în Polonia (secretarul american al apărării)

Statele Unite ale Americii încă nu au luat o decizie cu privire la amplasarea unei baze militare permanente în Polonia, a declarat secretarul american al apărării, Jim Mattis, citat marţi de agenţia poloneză de presă PAP.

Potrivit lui Mattis, SUA evaluează în prezent propunerea poloneză în acest sens şi potenţialul acesteia.

Şeful Pentagonului a adăugat că negocierile se află într-o etapă incipientă, cele două ţări cooperează şi SUA acordă o înaltă apreciere propunerii făcute de Polonia.

Conform săptămânalului Washington Weekly, Mattis a spus că armata americană analizează în momentul de faţă ce fel de operaţiuni ar putea fi realizate pe teritoriul propus de Polonia. După examinarea terenului pe care autorităţile poloneze vor să-l atribuie pentru construirea bazei americane, va fi posibil să se evalueze ce anume se poate face, a precizat el.

Săptămâna trecută, preşedintele polonez Andrzej Duda s-a întâlnit la Washington cu preşedintele Donald Trump, prilej cu care şi-a exprimat speranţa privind construirea în comun a unei baze în Polonia, care ar urma să fie denumită "Fort Trump".

Liderul de la Casa Albă a apreciat că amplasarea unei baze permanente pentru forţele americane în Polonia ar costa circa 2 miliarde de dolari, adăugând că aceasta ar fi utilă pentru creşterea nivelului de securitate al ambelor ţări, notează PAP.

Preşedintele polonez Andrzej Duda "ne-a oferit mult mai mult decât două miliarde de dolari'' pentru a înfiinţa o bază permanentă în ţara sa, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă comună la Casa Albă cu omologul său polonez. "Polonia este pregătită să contribuie semnificativ la prezenţa Statelor Unite în Polonia", a declarat anterior Trump în Biroul Oval, înainte de întâlnirea cu omologul său polonez. "Dacă sunt gata să facă acest lucru, despre asta vom vorbi cu siguranţă", a spus preşedintele american. El a subliniat că Statele Unite au avut în vedere această solicitare a Poloniei ''din punctul de vedere al protecţiei militare a ambelor ţări, dar şi al costurilor'' pe care le implică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu

2 Un text care dă de gândit al lui Andrei Caramitru...

3 De citit...

4 Foarte interesante amănunte...

5 România, patria jecmănitorilor! / Pentru a scăpa și mai mulți, Curtea Supremă insistă și stabilește din nou că deciziile CCR privind prescripția se apli…