SUA ''nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare'' (Casa Albă)

SUA ''nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare'' (Casa Albă)

Statele Unite "nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare", a anunţat luni Casa Albă după ce Teheranul a depăşit limita impusă la rezervele sale de uraniu îmbogăţit prin acordul internaţional din 2015 privind programul său nuclear, relatează AFP.

"A fost o greşeală în acordul privind dosarul nuclear iranian de a permite Iranului să îmbogăţească uraniu la orice nivel", a indicat într-un comunicat executivul american. "Trebuie să restabilim vechile norme de neproliferare care privează Iranul de orice îmbogăţire a uraniului", notează sursa citată.

Washingtonul şi-a reafirmat dorinţa de a-şi continua campania de "presiune maximă" asupra Teheranului, "atât timp cât liderii săi nu-şi schimbă modul de a acţiona".

"Regimul (iranian) trebuie să pună capăt ambiţiilor sale nucleare şi comportamentului său rău", a insistat Casa Albă.

Iranul a depăşit limita stocului de uraniu îmbogăţit convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaţionale, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un context al unor tensiuni exacerbate cu SUA, provocând temeri de escaladare a tensiunilor în regiunea Golfului.

Ţările europene semnatare ale înţelegerii ceruseră guvernului de la Teheran să nu facă acest pas, deşi Statele Unite s-au retras unilateral din acord.

''Putem confirma că Directorul General al AIEA, Yukiya Amano, a informat Board-ul Guvernatorilor că Agenţia a verificat la 1 iulie că stocul total de uraniu îmbogăţit al Iranului a depăşit (limitele din acordul nuclear)'', se menţionează într-o declaraţie emisă de AIEA.

Îmbogăţirea uraniului până la concentraţia de 3,6% material fisionabil este primul pas într-un proces care ar putea permite Iranului să dispună de suficient uraniu de înaltă concentraţie pentru producţia de arme atomice.

Miercurea trecută, conform unor surse diplomatice ale Reuters, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) confirmase că industria iraniană dispunea de aproximativ 200 de kg de uraniu de concentraţie redusă, aproape de limita de 202,8 kg acceptată în 2015. Agenţia de presă Fars a citat de asemenea o sursă care susţine că AIEA a făcut luni un inventar al stocului.

Iranienii insistă că programul lor nuclear este exclusiv paşnic, consacrat printre altele producţiei de energie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”