SUA: Număr record de incidente antisemite în 2019, potrivit Ligii Anti-Defăimare

SUA: Număr record de incidente antisemite în 2019, potrivit Ligii Anti-Defăimare

Anul 2019 a înregistrat în SUA cel mai mare număr de incidente antisemite din ultimele patru decenii, de când Liga Anti-Defăimare (ADL) a început să culeagă astfel de date, a comunicat marţi organizaţia, potrivit Reuters.

Printre cele 2.107 de incidente antisemite din 2019 se numără atacurile mortale comise de bărbaţi înarmaţi într-o sinagogă din California, lângă San Diego, şi într-un magazin kosher din New York, precum şi înjunghierea mortală a unui rabin în locuinţa sa din comitatul Rockland, la nord de metropola de pe Coasta de Est.

Faţă de 2018, când au fost consemnate 1.879 de incidente, creşterea este de 12%.

Precedentul record data din 1994, când ADL a raportat numeroase incendieri rămase nerezolvate, arderi de cruci şi un atac armat comis dintr-un autovehicul.

Din totalul evenimentelor raportate în 2019, Liga Anti-Defăimare a numărat 1.127 cazuri de hărţuire, 61 de atacuri fizice şi 919 cazuri de vandalism. Mai mult de jumătate dintre atacuri au avut loc la New York.

'Acesta a fost un an de activitate antisemită fără precedent, o perioadă în care multe comunităţi evreieşti din ţară au avut experienţe directe cu ura', a declarat directorul executiv al Ligii, Jonathan Greenblatt.

În ultimele săptămâni, Liga a emis avertismente privind înmulţirea în continuare a incidentelor, remarcând că teoriile conspiraţiei legate de pandemie ar putea agrava antisemitismul în SUA.

În trecut, Greenblatt l-a considerat parţial responsabil pe preşedintele Donald Trump de înmulţirea incidentelor antisemite, afirmând că acesta ar fi trebuit să facă mai mult pentru a le condamna.

La sfârşitul lui 2018, un bărbat înarmat a ucis 11 credincioşi într-o sinagogă din Pittsburgh, în cel mai grav atac antisemit din istoria Statelor Unite.

'Plănuim să lucrăm în acest an împreună cu membri ai Congresului şi cu alţi oficiali aleşi pentru a ne asigura că există finanţare şi că toate statele fac obligatorie studierea Holocaustului, ceea ce poate funcţiona ca un mijloc eficient de descurajare pentru viitoare acte motivate de ură', a mai spus marţi Greenblatt.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…