SUA: Obama anunță o luptă pentru eradicarea cancerului și îl însărcinează cu această misiune pe vicepreședintele Joe Biden

SUA: Obama anunță o luptă pentru eradicarea cancerului și îl însărcinează cu această misiune pe vicepreședintele Joe Biden

Președintele american Barack Obama a lansat marți ofensiva pentru 'eradicarea' cancerului în SUA, o luptă comparată cu o 'nouă cucerire a Lunii', și l-a însărcinat cu această misiune pe vicepreședintele Joe Biden, al cărui fiu a murit de un cancer la creier, relatează AFP. "În această seară, anunț un nou efort național pentru a face ceea ce trebuie făcut (împotriva cancerului). Pentru cei care ne sunt dragi și pe care i-am pierdut, pentru familiile pe care le putem încă salva, să facem din America țara care eradichează cancerul o dată pentru totdeauna", a declarat Barack Obama în discursul său privind Starea Uniunii, ultimul al președinției sale.

Anul trecut, vicepreședintele Biden a spus că "America poate trata cancerul, așa cum a știut să cucerească Luna", a afirmat Obama de la tribuna Congresului, cu Biden așezat în spatele său, alături de președintele republican al Camerei Reprezentanților, Paul Ryan.

"Îl desemnez pe Joe să se ocupe de această misiune", a spus Obama, în aplauzele celor prezenți.

Imediat după ce a fost însărcinat cu această misiune, Biden, vicepreședinte al lui Obama în ambele mandate și cu o carieră politică de peste 40 de ani, a precizat într-un comunicat că "această nouă misiune națională" este extrem de "personală".

În luna mai a anului trecut, fiul lui Joe Biden a murit din cauza unui cancer la creier, la vârsta de 46 de ani. Tatăl său a invocat atunci doliul ca motiv care îl face să ezite să se prezinte pentru a treia oară la un scrutin prezidențial, la alegerile din noiembrie 2016. În cele din urmă, în octombrie anul trecut, el a renunțat.

Cancerul "este de asemenea un lucru extrem de personal pentru aproape fiecare american și pentru milioane de oameni din întreaga lume. Cunoaștem cu toții pe cineva care a avut cancer sau care se luptă pentru supraviețuire. Sunt rude, prieteni sau colegi de muncă", a scris Joe Biden.

"Cancerul este principala cauză de deces în lume", a reamintit el, precizând că "acest lucru va continua să crească în următoarele decenii, dacă nu facem mai multe progrese în prezent". "Știu că putem să o facem", a mai declarat vicepreședintele.

Fără a oferi cifre, el a promis să "majoreze resursele, private și publice, pentru a combate cancerul" și "a-i aduce împreună pe cei care luptă împotriva cancerului, pentru a lucra în comun, a face schimb de informații și a pune capăt cancerului așa cum îl cunoaștem".

În decembrie 2015, statisticile federale americane pentru 2014 au arătat că principalele cauze ale mortalității în SUA au fost la fel ca în 2013: bolile cardiovasculare, cancerul, patologiile respiratorii, accidentele și rănile involuntare, atacurile cerebrale, boala Alzheimer, diabetul, gripa, pneumonia, bolile renale și suicidul.

Rata mortalității a scăzut totuși în cazul a cinci dintre ele, în special pentru bolile cardiovasculare (-1,6%) și cancer (-1,2%), chiar dacă ele rămân în frunte, cu 610.000 și, respectiv, 589.000 de decese în 2014.

Reducerea mortalității în cazul cancerului de la începutul anilor '90 se explică prin campaniile și reglementările antifumat, precum și prin progresele în privința tratamentelor și depistării precoce.

AGERPRES/


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat