SUA: Obama rămâne, în 2016, bărbatul cel mai admirat, în fața lui Trump (sondaj)

SUA: Obama rămâne, în 2016, bărbatul cel mai admirat, în fața lui Trump (sondaj)

Barack Obama este, în 2016, pentru a noua oară consecutiv, cel mai admirat bărbat de către cetățenii americani, în fața lui Donald Trump care a făcut însă un salt față de anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de institutul Gallup și publicat miercuri, transmite AFP.

În timp ce a fost la mare distanță în frunte, din 2008, președintele în exercițiu și-a văzut în acest an mai redusă ca niciodată marja față de locul doi, notează AFP, care relevă că președintele ales Donald Trump, creditat în 2015 cu 5%, a fost acum citat de 15% dintre respondenți, față de Barack Obama, ales de 22% dintre persoanele chestionate.

Rezultatele acestui sondaj sunt publicate în timp ce tensiunea a crescut între președintele ales și președintele aflat la final de mandat.

Barack Obama s-a arătat luni "sigur" că ar fi câștigat un al treilea mandat dacă Constituția i-ar fi permis să se prezinte din nou în alegeri, afirmație respinsă de Donald Trump.

Miercuri, omul de afaceri l-a acuzat pe actualul președinte că are "declarații incendiare" și că pune "obstacole" unei tranziții în bună ordine.

În sondajul Gallup, Trump îl devansează pe Papa Francisc (4%), aflat pe podium în ultimii patru ani, pe candidatul în alegerile democrate Bernie Sanders (2%) și pe teleevanghelistul Billy Graham (1%).

Este pentru a 60-a oară când pastorul evanghelist, astăzi în vârstă de 98 de ani, termină în top 10, un record, notează AFP.

De-a lungul celor 70 de sondaje anuale, președintele în exercițiu a câștigat de 58 de ori. În 2008, președintele ales, Barack Obama, a fost cel care l-a devansat pe președintele în exercițiu, George Bush.

La categoria "cea mai admirată femeie", Hillary Clinton a terminat în frunte pentru a 15-a oară la rând și a 21-a oară în total. Prima Doamnă, Michelle Obama, este pe poziția a doua (8%), iar cancelara germană Angela Merkel, a treia (3%).

Ele o devansează pe regina Elisabeta a II-a (poziția a șasea cu 2%), care se clasează între primele zece pentru a 48-a oară. Prezentatoarea și femeia de afaceri Oprah Winfrey (a patra, cu 3%) se găsește și ea acolo pentru a 29-a oară.

Sondajul Gallup a fost realizat, între 7 și 11 decembrie, pe un eșantion de 1.028 de persoane de peste 18 ani, din 50 state americane și capitala federală Washington.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina