SUA: Odată depăşită ancheta privind Rusia, Trump promite să îşi ia revanşa

SUA: Odată depăşită ancheta privind Rusia, Trump promite să îşi ia revanşa

Mulţumit de concluziile anchetei privind Rusia care l-a îndepărtat de spectrul unei proceduri de destituire, preşedintele american Donald Trump i-a avertizat luni cu fermitate pe cei care l-au acuzat că vor da socoteală, relatează AFP.

Deşi alte câteva fronturi judiciare rămân deschise, publicarea principalelor concluzii ale raportului procurorului special Robert Mueller este o veritabilă gură de oxigen pentru preşedintele american în vederea alegerilor din 2020.

"Sunt mulţumit că s-a încheiat", a declarat miliardarul republican din Biroul Oval, evocând raportul ce concluzionează că nu există probe care să demonstreze o complicitate între echipa sa şi Moscova.

Însă, animat de un sentiment de furie vizibilă, el a adăugat imediat: "Sunt mulţi oameni care au făcut lucruri cu adevărat teribile, aş spune chiar lucruri care înseamnă trădare împotriva ţării noastre".

"Va trebui să analizăm cazul lor", a mai spus el, vizibil hotărât să îşi pună adversarii democraţi în defensivă după concluziile anchetei pe care el o califică de luni de zile drept "vânătoare de vrăjitoare".

Ecou al numeroaselor voci republicane care au denunţat atitudinea media în cursul celor doi ani de anchetă, unul dintre fiii săi, Eric, a sugerat mai multor ziare şi posturi de televiziune, printre care New York Times şi CNN, să îşi ceară "scuze".

Donald Trump, care se va afla joi într-un miting de campanie la Grand Rapids, în Michigan, unul dintre statele-cheie care i-au permis să câştige în faţa lui Hillary Clinton în 2016, s-ar putea folosi de raportul Mueller pentru a-şi impulsiona baza electorală.

Adversarii săi democraţi, comentează AFP, se confruntă acum cu o dilemă: să întoarcă pagina în cazul Mueller şi să renunţe la un program care să permită "să se pună capăt trumpismului", conform cuvintelor candidatului la alegerile primare Pete Buttigieg, sau să continue să insiste, zilnic, asupra numeroaselor zone de umbră din jurul acestei preşedinţii?

Ministrul Justiţiei, Bill Barr, a publicat duminică seară un rezumat de patru pagini al raportului Mueller, însă liderii democraţi din Congres au cerut să vadă întregul document, subliniind că Barr, numit de Donald Trump, "nu este un observator neutru".

Democraţii insistă în special asupra faptului că, în privinţa unei potenţiale obstrucţionări a justiţiei din partea lui Donald Trump, procurorul special Robert Mueller nu a oferit o concluzie definitivă. "Deşi acest raport nu concluzionează că preşedintele a comis o infracţiune, nici nu îl exonerează", a scris fostul şef al FBI.

Însă Bill Barr a concluzionat la rândul său că documentul, pe care l-a trecut în revistă de vineri până duminică, nu menţionează niciun delict susceptibil a atrage o urmărire judiciară pe baza obstrucţionării justiţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...