SUA: Oliver North, implicat în scandalul vânzărilor de arme către Iran în anii 1980, va prezida NRA

SUA: Oliver North, implicat în scandalul vânzărilor de arme către Iran în anii 1980, va prezida NRA

Oliver North, fost ofiţer american implicat în scandalul vânzărilor de arme către Iran pentru finanţarea rebelilor Contras în Nicaragua, va prezida NRA (National Rifle Association), puternicul lobby pro-arme din SUA, a anunţat această organizaţie, transmite AFP.

'Este cea mai grozavă veste de când (actorul astăzi decedat) Charlton Heston a devenit preşedinte al asociaţiei noastre', a declarat luni Wayne LaPierre, directorul general al NRA.

'Oliver North este un luptător legendar pentru libertatea Americii, un comunicator înzestrat şi un lider calificat', a subliniat directorul general, care conduce activităţile curente ale asociaţiei, funcţia de preşedinte fiind mai mult onorifică.

Oliver North, locotenent-colonel în retragere în vârstă de 74 de ani, va renunţa la colaborarea cu Fox News, postul de televiziune conservator unde are intervenţii regulate.

Numele lui Oliver North rămâne strâns asociat cu răsunătorul scandal Irangate din anii 1980, în timpul preşedinţiei lui Ronald Reagan, când au fost vândute arme Iranului, profiturile fiind folosite pentru finanţarea rebelilor Contras nicaraguani, care luptau împotriva regimului sandinist al lui Daniel Ortega.

Oliver North, pe atunci membru în Consiliul Naţional de Securitate, jucase un rol central în aceste operaţiuni, teoretic interzise de Congresul american.

Dezvăluirea lor a declanşat investigaţii oficiale, în urma cărora Oliver North a fost condamnat pentru distrugere de documente, obstrucţionarea unei anchete a Congresului şi acceptarea de foloase ilegale.

El a contestat ulterior cu succes în justiţie condamnarea, invocând imunitatea pe care o negociase în schimbul mărturiei sale în faţa Congresului.

NRA, care afirmă că deţine 5 milioane de membri, se numără printre susţinătorii fervenţi ai preşedintelui Donald Trump. Acesta a vorbit vineri la convenţia anuală a asociaţiei, pe care l-a sprijinit financiar în campania electorală. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...