SUA: Particule şi gaze netoxice în metroul din New York, într-un studiu despre ameninţările teroriste

SUA: Particule şi gaze netoxice în metroul din New York, într-un studiu despre ameninţările teroriste

Cercetători federali americani vor difuza particule şi gaze netoxice în metroul din New York în cadrul unui studiu despre ameninţările teroriste care vin pe cale aeriană, relatează luni dpa.

Cercetătorii din Departamentul securităţii interne şi de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts urmăresc să colecteze prin acest studiu, care se va desfăşura în luna octombrie, "date utile pentru autorităţile responsabile cu pregătirea pentru situaţii de urgenţă", potrivit unui comunicat publicat duminică de Autoritatea pentru transport metropolitan (MTA).

Particulele şi gazele care vor fi folosite în studiu sunt proiectate să imite agenţi biologici şi chimici. Oamenii de ştiinţă vor amplasa dispozitive de testare a aerului la câteva zeci de puncte din reţeaua de metrou, între 18 şi 29 octombrie.

Departamentul securităţii interne a făcut în prealabil o evaluare de mediu a gazelor şi particulelor ce urmează să fie difuzate, pentru a avea garanţia că acestea sunt sigure, au menţionat oficialii americani.

Nu este prima dată când administraţia federală foloseşte sistemul metroului newyorkez ca mediu de testare pentru potenţiale atacuri aeropurtate. Cercetarea care va avea loc luna aceasta face parte din proiectul "Dispersarea ameninţărilor urbane", în cadrul căruia la metrou s-au mai desfăşurat experimente similare.

Oficialii americani nu i-au anunţat însă de fiecare dată pe pasageri că iau parte la un test. În 1966, armata americană a difuzat o bacterie despre care autorităţile au afirmat că este inofensivă direct asupra călătorilor de la metrou, în cadrul unui experiment care a fost făcut public abia în 1980. Călătorii, obişnuiţi cu experienţe ciudate în subteran, nu au observat că are loc un test, de unde responsabilii militari americani au conchis că metroul poate reprezenta o ţintă propice pentru un atac sub acoperire.

Oficialii MTI promit însă că noile teste vor fi mult mai transparente.

"Pasagerii pot observa semnele care identifică punctele implicate în studiu", a explicat agenţia, asigurând că "studiul nu presupune niciun risc pentru sănătatea publicului, fiind folosite materiale care au mai fost utilizate în mod repetat în teste anterioare, în spaţii deschise şi închise". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale